Vatikan neće priznati Kosovo

Izvor: RTS, 16.Mar.2009, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vatikan neće priznati Kosovo

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić rekao je posle razgovora sa predstavnicima Svete stolice da Vatikan nije priznao Kosovo i Metohiju i da nema nagoveštaja da će promeniti taj stav. Glavna tema razgovora bila je petogodišnjica pogroma nad kosovskim Srbima.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić razgovarao je u Vatikanu sa predstavnicima Svete stolice. Jeremić je istakao da Vatikan nije promenio svoj stav i da nema naznaka da će da prizna nezavisnost Kosova. Glavna tema razgovora >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bila je petogodišnjica događaja od 17. marta 2004. godine, kada je za 36 sati pogroma u organizovanim aktima nasilja na Kosovu i Metohiji stradalo 35 crkava i manastira Srpske pravoslavne crkve.

"U ovom trenutku ne postoji tačka u Evropi na kojoj je očuvanje hrišćanske baštine ugroženije nego na Kosovu i Metohiji", istakao je Jeremić i dodao da je sa zvaničnicima Svete stolice razgovarao o zaštiti hrišćanskog kulturnog nasleđa, pravoslavnih crkava i manastira na Kosovu.

Jeremić se sastao sa sekretarom Svete Stolice za spoljne poslove monsinjorom Pjetrom Parolinom, prefektom Kongregacije za istočne crkve kardinalom Leonardom Sandrijem i predsednikom Papskog saveta za unapređenje jedinstva među hrišćanima Valterom Kasperom.

Šef srpske diplomatije je tom prilikom podsetio da Vatikan nije priznao jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i naglasio da taj stav nije promenjen.

U razgovorima je bilo reči i o procesu pred Međunarodnim sudom pravde koji treba da se izjasni o jednostranom proglašavanju nezavisnosti Kosova.

Sa svojim sagavornicima Jeremić je razmenio mišljenje i odnosima između crkvenih zajednica u Srbiji i ocenio da se verska prava u Srbiji poštuju na nivou standarda kao svuda u Evropskoj uniji.

Jeremić rekao i da na državnom nivou, Beograd ima dobru saradnju sa Svetom stolicom, dok o odnosima sa Srpskom pravoslavnom crkvom, kako je naglasio, treba da govore predstavnici crkava.

Ministar Jeremić se sastao sa predstavnicima Svete Stolice uoči sastanaka koje će imati u sedištu UNESKO-a, kao i na drugim međunarodnim forumima, koji za cilj imaju obeležavanje pete godišnjice martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji u kome je uništeno 35 pravoslavnih svetinja, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jeremić: Vatikan neće priznati Kosovo

Izvor: Blic, 16.Mar.2009

Vatikan nije priznao Kosovo i nema nagoveštaja da će promeniti taj stav, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, posle razgovora sa predstavnicima Svete stolice.....Jeremić je danas razgovarao sa zamenikom ministra inostranih poslova Vatikana monsinjorom Pietrom Parolinom,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.