Vanredno stanje na Sinaju

Izvor: Politika, 25.Okt.2014, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vanredno stanje na Sinaju

Najsnažniji napad na egipatske bezbednosne snage otkad je prošle godine vojska svrgla s vlasti bivšeg predsednika Mohameda Mursija

Kairo – Egipatske vlasti su juče na velikom delu Sinajskog poluostrva uvele tromesečno vanredno stanje, pošto je 31 vojnik poginuo u samoubilačkom napadu automobila bombe, koji su najverovatnije organizovale džihadističke snage.

To je najsmrtonosniji napad na egipatske bezbednosne snage otkad je prošle godine vojska svrgla >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sa vlasti bivšeg predsednika Mohameda Morsija, prenosi AFP.

Policijski čas će biti uveden u severnom i centralnom delu Sinaja i biće na snazi od pet popodne do sedam ujutru, saopšteno je iz egipatske predsedničke kancelarije.

Egipat je takođe najavio kako će zatvoriti granični prelaz Rafah – jedini koji vodi prema Pojasu Gaze, a nije pod kontrolom Izraela.

Danas treba da se sastane Vrhovni savet vojnih snaga Egipta, koji će odlučiti o tome kakve mere će biti preduzete tokom vanrednog stanja.

Do jučerašnje eksplozije automobila bombe je došlo na jednom kontrolnom punktu u poljoprivrednom području, severozapadno od El-Ariša, najvažnijeg grada Severnog Sinaja. Osim 31 poginulog vojnika, u ovom napadu je ranjeno još 29 pripadnika armije, među kojima i pet oficira.

Na jednom drugom kontrolnom punktu, južno od El-Ariša, naoružana grupa je iz vatrenog oružja ubila još jednog oficira i ranila dvojicu vojnika, saopštili su egipatski bezbednosni zvaničnici.

Procenjuje se da će ova dešavanja predstavljati novi udar za egipatski turizam. Južni Sinaj, s mnoštvom turističkih odmarališta duž obale Crvenog mora, dosad je uglavnom bio pošteđen nasilja koja potresaju severni deo poluostrva od 2011. godine.

Februara ove godine, međutim, jedan bombaš samoubica je u napadu na autobus s turistima ubio trojicu Južnokorejaca u letovalištu Taba, na jugu Sinaja. Odgovornost za taj napad je preuzela najaktivnija egipatska militantna grupa Ansar Beit al-Makdis.

Nakon jučerašnjeg napada, egipatski predsednik Abdel Fatah al-Sisi je objavio trodnevnu nacionalnu žalost.

Grupa Ansar Beit al-Makdis, koja je izrazila podršku ozloglašenoj Islamskoj državi (IS), prošle godine u Kairu u napadu automobila bombe pokušala je da ubije egipatskog ministra unutrašnjih poslova.

Egipatski vojni sud je u utorak osudio na smrt sedam pripadnika Ansar Beit al-Makdisa zbog jednog napada na vojne snage u kojem je bilo ljudskih žrtava.

Od svrgavanja Morsija više od 1.400 njegovih pristalica je ubijeno u sukobima s vojnim i bezbednosnim snagama, dok je preko 15.000 u zatvoru, uključujući samog Morsija i brojne pripadnike organizacije Muslimanska braća, koja je stavljena van zakona. Više od 200 uhapšenih je nakon ubrzanih sudskih procesa osuđeno na smrt.

Tanjug

objavljeno: 26.10.2014

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.