VU: Hapšenja zbog razbijanja tabli

Izvor: B92, 13.Maj.2014, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VU: Hapšenja zbog razbijanja tabli

Vukovar -- Vukovarska policija uhapsila je dve osobe koje su razbile dvojezičnu tablu na zgradi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Vukovaru.

Uhapšena su dva Vukovarca, stara 22 i 24 godine, koji su tablu razbili 11. maja. Oni su jutros, uz krivičnu prijavu, predati pritvorskom nadzorniku, saopštila je Vukovarsko-sremska Policijska uprava.

Kako podseća agencija Hina, od 2. septembra prošle godine, kada su u Vukovaru postavljene dvojezične table na zgradama državnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << institucija, uništeno je ili oštećeno 30-ak.

Po rečima portparola vukovarsko-sremske Policijske uprave Domagoja Džigumovića, uspešno je razrešena oko polovina slučajeva razbijanja ili oštećivanja dvojezičnih tabli u Vukovaru, a protiv počinitelja podnete su odgovarajuće prijave.

Table su uništavane i u drugim hrvatskim gradovima, gde nacionalne manjine po zakonu imaju pravo na službenu upotrebu maternjeg jezika i pisma. Najviše ovakvih incidenata dogodilo se u Vukovaru, gde je aktivan štab za odbranu hrvatskog Vukovara, desničarska organizacija, koja je organizovala proteste protiv postavljanja dvojezičnih tabli.

Ta organizacija inicirila je ideju da se održi referendum o ćirilici i sakupila potpise, koji su na proveri.

Traže da se pravo na službenu upotrebu manjinskog jezika i pisma dozvoli u sredinama gde nacionalne manjine čine polovinu stanovništva, a ne trećinu kako je sada zakonom uređeno.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pritvor dvojici Vukovaraca zbog razbijanja dvojezične table

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 13.Maj.2014

Vukovarsko-sremska policija saopštila je danas da je otkrila dvojicu Vukovaraca koji su prije dva dana razbili dvojezičnu latinično-ćirličnu tablu na zgradi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Riječ je o 22-godišnjaku i 24-godišnjaku koji su jutros, posle kriminalističke istrage, predati pritvorskom...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Vukovar: Uhapšeni zbog razbijanja dvojezičnih tabli

Izvor: Radio 021, 13.Maj.2014

Vukovarska policija uhapsila je dve osobe koje su razbile dvojezičnu tablu na zgradi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Vukovaru.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.