VREME O DjURDjEVDANU Ako sutra bude kise ceka nas pakleno leto evo i zasto

Izvor: medio.rs, 05.Maj.2016, 21:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VREME O DjURDjEVDANU Ako sutra bude kise ceka nas pakleno leto evo i zasto

Kaže se da koliko nedelja pre Đurđevdana zagrmi, toliko će biti tovara žita te godine

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra slave Đurđevdan, treću najčešću slavu u Srba.

Đurđevdan je veliki prolećni praznik kojim se letnji period odvaja od zimskog, pa se mnoga verovanja u vezi sa njim odnose upravo na pobedu nad hladnoćom i bujanje života.

Praznik buđenja proleća, kako se Đurđevdan još naziva, prepoznatljiv je u celom regionu i obiluje >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs << narodnim običajima koji se ogledaju u raznim obredima za zaštitu, zdravlje i plodnost.

Veruje se da će, ako je na Đurđevdan vedro – godina biti plodna, a ako na ovaj praznik i sutradan bude padala kiša, da će leto biti sušno.

Kaže se da, koliko nedelja pre Đurđevdana zagrmi, toliko će biti tovara žita te godine.

Sveti Georgije se na ikonama predstavlja na konju u vojvodskom odelu kako kopljem probada aždaju.

Nešto dalje od njega stoji žena u gospodskom odelu. Aždaja na ikoni predstavlja mnogobožačku silu koja je “proždirala” brojne nevine hrišćane. Sveti Georgije ju je, po verovanju, pobedio i svojom mučeničkom smrću zadao smrtni udarac “neznaboštvu”.

(Telegraf.rs)

Nastavak na medio.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.