(VIDEO) Ova kuća u šumi krije najčuvaniju tajnu Jugoslavije!

Izvor: Kurir, 01.Okt.2014, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(VIDEO) Ova kuća u šumi krije najčuvaniju tajnu Jugoslavije!

Svi prostori su međusobno odvojeni pregradama i vratima sa udarnim ventilima za slučaj atomske eksplozije. U zadnjem delu se nalaze betonska vrata od 40 tona, koja mogu da rarbiju i zaustave talas nuklearnog udara

Kuća se nalazi u šumi, blizu spomenika Petrova gora, u Hrvatskoj. Spolja izgleda kao i bilo koja druga kuća, ali duboko zakopana krije jednu od najčuvanijih tajni Jugoslavije.

Svi prostori su međusobno odvojeni pregradama i vratima sa udarnim ventilima >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << za slučaj atomske eksplozije. U zadnjem delu se nalaze betonska vrata od 40 tona, koja mogu da razbiju i zaustave talas nuklearnog udara.

U slučaju rata ili prirodnih nepogoda, izgrađene su radio stanice koje su trebale da preuzmu svu državnu komunikaciju. Ovaj je posebno skriven, kako bi se potpuno zaštitio ukoliko bi došlo do okupacije.

Zanimljivo je da se lift ne kreće ka gore, na spratove, već na dole u sklonište, gde može da se živi tri čak tri meseca bez izlaska napolje, jer ima dosta filtera koji obezbeđuju sasvim dovoljno kiseonika za taj period.

Kuća je ukopana duboko u stenu, a penzionsani brigadir Zlatko Cišper je objasnio da se prostire na čak 2.000 kvadratnih metara, uz čitav niz prostorija - električna centrala, kuhinja, ostave, prostorija za spavanje, prostor za dekontaminaciju.

Na drugom spratu podzemlja nalazi se i radio soba, spolja ogromna antena, a postoji i posebna prostorija u kojoj su stajali samo agregati za proizvodnju električne energije.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.