Užice, alge i na Sušičkim vrelima

Izvor: RTS, 21.Jul.2014, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Užice, alge i na Sušičkim vrelima

Rezultati bioloških analiza vode sa Sušičkih vrela, odakle se Užičani snabdevaju vodom za piće, pokazala su prisustvo algi i nematoda i na tom izvorištu, saopštio je Zavod za javno zdravlje Užice.

U saopštenju Zavoda za javno zdravlje navodi se da je analizom ustanovljeno da je prisustvo algi 90 ćelija u mililitru vode, dok je brojnost nematoda, valjkastih crva, 35 na pet litara vode.

Biološka ispitivanja vode iz gradskog vodovoda pokazala su znatno smanjenje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << broja ćelija algi i nematoda. 

U toku su toksikološka ispitivanja vode u Gradskom zavodu za javno zdravlje "Beograd", saopšteno je iz Zavoda za javno zdravlje "Užice".

Načelnica Centra za higijenu Instituta "Batut" Zorica Jovanovski rekla je ranije da postoji sumnja da je u dovodnom sistemu popustio ventil, zbog čega je u fabriku vode dospela voda iz akumulacije Vrutci, koja se inače od februara ne koristi zbog prisustva algi. 

Prema podacima Doma zdravlja, proteklih dana nije bilo obolelih od crevnih zaraznih bolesti.

I dalje je na snazi zabrana korišćenja vode za piće i pripremanje hrane u Užicu.

Užičani se posle šest meseci ponovo pijaćom vodom snabdevaju sa cisterni, a od nedelje je zbog ponovne pojave algi i nematoda u vodi za piće proglašena vanredna situacija.

Za dečje vrtiće obezbeđena je flaširana voda kao i za pacijente, zaposlene i spremanje hrane u bolnici, gde se normalno obavlja sva dijagnostika i operacije.

Problem je hemodijaliza, pa se pacijenti upućuju u Prijepolje, Čačak i Loznicu. Juče ih je bilo 60, danas 19, ali se očekuje priključenje cisterne kada prođe neophodne postupke dezinfekcije, koji ovog puta duže traju. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Alge i na Sušičkim vrelima

Izvor: Politika, 21.Jul.2014

UŽICE – Rezultati bioloških analiza vode sa izvorišta Sušička vrela odakle se Užičani snabdevaju vodom za piće, pokazala su prisustvo algi i nematoda i na ovom izvorištu, saopštio je večeras Zavod za javno zdravlje Užice...U saopštenju se navodi da je analizom ustanovljeno da je prisustvo...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.