Uzbunjivači pod sudskom zaštitom

Izvor: RTS, 26.Nov.2014, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uzbunjivači pod sudskom zaštitom

Zakon o zaštiti uzbunjivača, koji su usvojili poslanici Skupštine Srbije, predviđa zaštitu osoba koje prijavljuju sumnju na korupciju. Planirano je da zakon ohrabri svakog pojedinca da prijavi zloupotrebu. Zakon stupa na snagu za šest meseci.

Svako ko primeti korupciju, trebalo bi da je bez straha i prijavi. Za razliku o dosadašnje prakse da se razglasi ko je uzbunjivač, nove izmene zakona pružiće mu anonimnost.

To znači da će hrabri građani nezakonite radnje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prijaviti sudu, koji od tog trenutka u potpunosti preduzima dalje korake.

U Ministarstvu pravde kažu da je sud dužan da u roku od osam dana donese privremenu mere kojom bi vas vratio na posao, odnosno sprečio štetnu radnju.

"Sud to čini privremenom merom, sav teret dokazivanja je na poslodavcu. Dakle, ono što je na uzbunjivačima je da se samo obrate sudu a sud, s obzirom na sva pravila koja donosi Zakon o zaštiti uzbunjivača, treba da na efikasan način sprovede tu zaštitu i onemogući bilo kakvu zloupotrebu od strane poslodavca", kaže Radomir Ilić iz Ministarstva pravde.

U organizaciji "Pištaljka", koja je do sada ukazala na mnoge slučajeve korupcije, pohvaljuju to što se pojam uzbunjivača sada i proširuje - pored radnika koji primete zloupotrebe poslodavca, na nezakonitosti mogu ukazati i drugi koji imaju takva saznanja. I to ne samo u državnom, već i u privatnom sektoru.

"U svakom slučaju, ovaj zakon je bolji mnogo bolji u odnosu na postojeće uređenje materije uzbunjivanja. Za nas je najbitnija njegova primena u praksi", kaže advokatica "Pištaljke" Jelena Stojanović.

Drugačiji stav o širenju kruga mogućih uzbunjivača imaju u organizaciji "Transparentnost Srbija". To će, upozoravaju, stvoriti konfuziju i mogućnost za zloupotrebe.

"Imamo odredbu koja izričito kaže da je zabranjeno sprečavanje uzbunjivanja, pa je tako zabranjeno i sprečavanje novog uzbunjivanja koje se vrši potpuno suprotno zakonu, uz odavanje nekih tajnih podataka istragama u toku", kaže Nemanja Nenadić iz "Transparentnosti".

Kako kaže, da bi zakon imao efekta, potrebne su dopune i ispravke i nekih drugih zakona.

"Nakon donošenja Zakona o tajnosti podataka nije izvršena opšta revizija ranije proglašenih tajnosti podataka, jer tu zaista ima dosta podataka za koje nema razloga da i dalje budu poverljive", kaže Nenadić.

Ipak, uzbunjivači će morati da sačekaju još šest meseci da bi mogli da uživaju zaštitu juče usvojenog Zakona. Toliko je Ministarstvo prvade tražilo kako bi se, kažu, pravosudni sistem u potpunosti pripremio - sudije obučile, a Ministarstvo pravde napravilo efikasan sistem za praćenje efekata primene Zakona.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.