Uvode se kombinovane vakcine za decu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jun.2012, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uvode se kombinovane vakcine za decu

BEOGRAD -

Izmenama Pravilnika o imunizaciji i načinu zaštite lekovima, koje je dostavljeno Ministarstvu zdravlja, nije predviđeno proširenje liste bolesti protiv kojih će sprovoditi imunizacija, ali su uvedene savremenije vakcine za decu.

Šefica Odseka za imunizaciju Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" dr Goranka Lončarević je u izjavi Tanjugu navela da je izmenama i dopunama Pravilnika predviđeno uvođene kombinovanih vakcina za decu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Prema navodima stručnjaka, te vakcine su tehnološki savremenije, bezbednije i sa manje neželjenih dejstava.

Lončarević je navela da bi se u prvoj godini života dece, umesto pojedinačnih vakcina protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečije paralize i oboljenja izazvanih Hib, primenjivala pojedinačna kombinovana vakcina protiv tih bolesti.

Kombinovana vakcina, takođe, bi se koristila i u revakcinaciji u drugoj godini života, dok bi se umesto celularne koristila acelularna vakcina protiv velikog kašlja, sa blažim eventualnim nuspojavama, a umesto žive, mrtva vakcina protiv dečije paralize.

Novina je i donošenje godišnjeg kalendara imunizacije.

Kako je Lončarević ukazala, to bi omogućilo i eventualne promene u kalendaru vakcinacije, što od 2006. godine do sada na osnovu važećeg Pravilnika nije bilo moguće.

U imunizaciji lica po kliničkim indikacijama, uvodi se vakcinacija pneumokoknom konjugovanom vakcinom dece uzrasta do dve godine i revakcinacija protiv tetanusa na svakih 10 godina, nakon 14. godine života.

Na pitanje da li je proširena lista bolesti protiv kojih se obavlja vakcinacija, Lončarević je odgovorila da bi za tako nešto bilo potrebno izmeniti Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Prema njenim rečima, vakcinacija će se sprovoditi, kao i do sada, protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečije paralize, malih boginja, rubeola, zaušaka, hepatitisa B i oboljenja izazvanim Hib.

"Radna grupa Republičke stručne komisije za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti pripremila je u februaru izmene i dopune Pravilnika o imunizaciji i on je krajem marta dostavljen Ministarstvu zdravlja", navela je Lončarević.

Govoreći o razlikama između kalendara imunizacije u Srbiji i EU, ona je navela da se u pojedinim evropskim državama kao obavezne primenjuju i vakcine protiv oboljenja izazvanih bakterijom St. pneumoniae i humanog papiloma virusa.

Šefica Odseka za imunizaciju Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" je dodala da se retko u nekim zemljama u Evropskoj uniji obavlja i vakcinacija protiv rota virusnih infekcija, varičele i meningokoknog meningitisa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uvode se kombinovane vakcine za decu

Izvor: Mondo, 08.Jun.2012

Novi Pravilnik o imunizaciji i načinu zaštite lekovima predviđa uvođenje kombinovanih vakcina za decu, kao i donošenje godišnjeg kalendara imunizacije.

Nastavak na Mondo...

Uvode se savremenije vakcine za decu

Izvor: Radio 021, 08.Jun.2012

Izmenama Pravilnika o imunizaciji i načinu zaštite lekovima, koje su dostavljene Ministarstvu zdravlja, nije predviđeno proširenje liste bolesti protiv kojih će se sprovoditi imunizacija, ali su uvedene savremenije vakcine za decu.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.