Izvor: Blic, 02.Sep.2016, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustavni sud BiH "slučaj referendum" vraća na start?

Ustavni sud BiH ima obavezu da donese odluku o zahtevu Narodne skupštine RS za poništenje neustavnosti Dana RS koja će biti donesena na plenarnoj sednici, nanavio je ovo predsednik Ustavnog suda BiH, Mirsad Ćeman.

On je dodao da ova obaveza postoji bez obzira na to što je odluka obavezujuća i pre odlučivanja po zahtevu za preispitivanje i što ju je bilo obavezno primeniti,

On je precizirao da se mogu desiti dve situacije.

- Prva je da Ustavni sud utvrdi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da nema elemenata za preispitivanje odluke, što znači da ostaje pri odluci 26. novembra prošle godine. To znači da se mora ići u odlučivanje i po zahtjevima koji se tiču kasnije donesenih odluka o provođenju referenduma u RS – rekao je Ćerman.

Pročitajte još:

U drugom slučaju postoji mogućnost da se slučaj vrati na sami početak.

- U drugom slučaju ako se desi da Sud nađe da ima elemenata, a ništa ne prejudiciram niti u jednom niti u drugom slučaju, to bi značilo da se predmet U3/13 koji se tiče 9. januara kao dana entiteta RS vraća na početak, a to znači u fazu da se o njemu odlučuje od početka, razmatra zahtjev za ocenu ustavnosti što podrazumijeva sve procedure koje su se u među vremenu desile - rekao je Ćeman.

On je kazao da bi kod takvog stanja stvari značilo da odluke o referendumu i zahtevi u vezi sa provođenjem referenduma ne bi bile aktuelne i trebalo bi ih obustaviti te rešavati ih ako se dođe u istu pravnu poziciju.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Ustavni sud BiH slučaj referendum vraća na početak?

Izvor: Cafe.ba, 02.Sep.2016

Sud je obavezan odlučiti o zahtjevu za preispitivanje odluke i odlučit će na plenarnoj sjednici bez obzira što je odluka obavezna i obavezujuća i prije odlučivanja po zahtjevu za preispitivanje i bilo je obavezno primjeniti je, rekao je za N1 predsjednik Ustavnog suda BiH, Mirsad Ćeman.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.