Izvor: Politika, 02.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uslovi za otkaz ugovora o zakupu stana

Zakup stana uređen je Zakonom o obligacionim odnosima, koji reguliše ugovor o zakupu stvari uopšte, i Zakonom o stanovanju, koji na poseban način reguliše zakup i korišćenje stanova, bez obzira na to da li je stan u društvenoj, državnoj ili privatnoj svojini.

Prema Zakonu o stanovanju, ugovor o zakupu koji zaključuju vlasnik stana i zakupac mora biti u pisanoj formi. U praksi, ugovor o zakupu između fizičkih lica uglavnom se zaključuje usmeno, ide se na poverenje, što može >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kasnije da dovede do problema, kako u pogledu regulisanja međusobnih obaveza oko održavanja stana, plaćanja troškova, tako i u slučaju otkaza, ilikada je potrebno dokazivanje zakupca da stanuje kao podstanar.

Do raskida ugovora o zakupu može doći u različitim slučajevima. Zakupodavac je dužan da održava stan koji izdaje u ispravnom stanju dok traje zakup i daobavlja potrebne opravke, aukoliko je te opravke obavio sam zakupac, zakupodavac je dužan da mu naknadi učinjene troškove, odnosno da umanji zakupninu. Ovde se radi o većim opravkama, dok je sitne opravke koje nastaju redovnom upotrebom stvari dužan da obavi zakupac o svom trošku.

Šta su veće a šta manje opravke, stvar je dogovora između zakupca i zakupodavca, i tu najčešće dolazi do nesporazuma, naročito kada ne postoji pismeni ugovor o tome.

U slučaju da se radi o opravkama koje ometaju korišćenje stana za duže vreme, zakupac ima pravo da raskine ugovor, ili eventualno da traži sniženje zakupnine srazmerno ograničenju korišćenja stana. Na primer, ukoliko je u stanu isključeno grejanje, ili ne može da se koristi jedna od prostorija. Ako zakupac koristi stan protivno dogovoru ili koristi za poslovnu delatnost, a to nije ugovorio sa zakupodavcem, zakupodavac ima pravo da mu da otkaz. Po pravilu, u cenu zakupa ne ulaze režijski troškovi struje, infostana, parnog grejanja, telefona, što je zakupac dužan sam da plaća. Ukoliko zakupodavac ne kontroliše da li zakupac redovno plaća režijske troškove, može mu se desiti da se troškovi sa kamatom nagomilaju, u kom slučaju ni otkaz ugovora o zakupu nije rešenje, bar sve dok zakupac ne isplati sve dugove. Takođe, ukoliko zakupac zapušta održavanje stana, ili ga koristi tako da nanosi štetu stanu, zajedničkim prostorijama, instalacijama ili uređajima u stambenoj zgradi, ili ometa ostale stanare, zakupodavac ima pravo da mu da otkaz, i bez otkaznog roka.

Otkaz se može dati i zbog neplaćanja zakupnine, ali ne i pre nego što zakupodavac pozove zakupca na plaćanje, i ako zakupac ne plati ni u roku od 15 dana od poziva za plaćanje, odnosno opomene, zakupodavac može da mu da otkaz.Prema Zakonu o stanovanju, otkaz semože dati ako zakupac ne plati zakupninu za najmanje tri meseca uzastopno ili četiri meseca u toku godine. Međutim, ukoliko zakupac isplati iznos koji duguje na ime zakupnine pre nego što mu otkaz bude saopšten, ugovor o zakupu ostaje na snazi.

Ako trajanje zakupa nije određeno, svaka strana može dati drugoj strani otkaz u dogovorenom ili uobičajenom otkaznom roku.Prema Zakonu o stanovanju, zakupac stana može dati otkaz u pismenoj formi, najmanje 30 dana pre nego što namerava da se iseli iz stana, a zakupodavac takođe u pismenoj formi može dati otkaz zakupcu sa rokom koji ne može biti kraći od 90 dana.

Mr Radmila Bosanac

[objavljeno: 03/04/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.