Uskoro seminari o primeni novih medijskih zakona

Izvor: Radio 021, 27.Nov.2014, 21:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro seminari o primeni novih medijskih zakona

Danas je stupio na snagu Pravilnik o sufinansiranju medijskih sadržaja, koji će, kako je najavio državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Saša Mirković, definisati pravila sufinansiranja medija na lokalnom, pokrajinskom i republičkom nivou.

Na konferenciji u organizaciji ANEM-a, saopšteno je da će u šest gradova u narednim mesecima biti organizovani seminari o implementaciji novih medijskih zakona.

Prvi okrugli stolovi biće održani već u decembru >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u Beogradu i Novom Sadu, a prema rečima predsednika ANEM-a Milorada Tadića, u prvom kvartalu 2015. godine slede Kragujevac, Niš, Subotica i Novi Pazar.

Državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Saša Mirković pohvalio je inicijativu ANEM-a kao veoma dobru i dodao da se to ministarstvo prepoznalo kao jedan od učesnika u seminarima. Mirković je podsetio i da će do polovine 2015. godine država morati da izađe iz vlasništva u medijima, kao i da će morati da se završi proces digitalizacije.

"Interes za sprovođenje medijskih zakona neće se smanjiti protokom vremena", rekao je Mirković, koji je najavio da će sledeće godine početi izrada nove medijske strategije koja bi trebalo da počne da se primenjuje 2016. godine.

Govoreći o setu medijskih zakona, predsednik Saveta Regulatornog tela za elektronske medije Goran Karadžić izrazio je zadovoljstvo, što emiteri nisu pohrlili da traže rupe u tim zakonima, već su tražili od regulatornog tela da im razjasni sve što im je nejasno. On je poručio da emiteri neće biti ugroženi digitalizacijom, procesom koji će morati da se završi do sredine sledeće godine.

Šefica Medijskog odeljenja Misije OEBS u Srbiji Gordana Janković rekla je da je dobro što će ANEM organizovati seminare o implementaciji medijskih zakona i razgovore o brojnim medijskim reformama koje Srbiju očekuju u 2015. godini.

Govoreći o obavezi države da izađe iz vlasništva u medijima, direktor Centra za tržište kapitala Agencije za privatizaciju Dušan Šutanovac je rekao da je rok prekratak, ali da će se država truditi da taj posao završi u predviđenom roku. Za taj proces predviđene su dve faze, a prva je prodaja. Ukoliko prva faza ne uspe, dodao je, izvršiće se prenos vlasništva kapitala na zaposlene bez nadoknade.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Rade Veljanovski poručio je da se sa privatizacijom medija zakasnilo i da je to trebalo da se učini još pre 12 godina.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.