Uskoro će u Boljetinu biti bolje

Izvor: B92, 22.Sep.2014, 19:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Uskoro će u Boljetinu biti bolje"

Radove na sanaciji sela Boljetin, koje je bilo pogođeno poplavama u opštini Majdanpek, obišli su ministri odbrane i rada, Bratislav Gašić i Aleksandar Vulin.

Gašić je izjavio da će, ukoliko bude potrebe, broj vojnika biti povećan, ali da bi, prema sadašnjim izveštajima, situacija u tom mestu trebalo da bude znatno bolja u naredna četiri dana.

"Ako ovako bude i u narednom periodu, povećaćemo broj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vojnika, ako bude potrebe, ali prema izveštajima koje smo dobili ovde će biti znatno bolje u naredna četiri dana i onda će moći da se (vojnici) prebace za Tekiju, gde je daleko veća šteta i broj ugroženih kuća", rekao je Gašić.

On je dodao da je prilikom angažovanja pripadnika Vojske Srbije u selu Boljetin kod Donjeg Milanovca prvobitna namera bila da Vojska fizički pomogne saniranju kuća, poput iznošenja nameštaja, ali da je to prošireno i na raščišćavanje dvorišta od nanetog mulja i zemlje.

"Izneli smo sve iz kuća, a sada radimo ovaj drugi deo. Hiljade tona materijala koji treba da se iznese i negde deponuje", rekao je Gašić.

Na pitanje hoće li Vojska uspeti da obezbedi most u Milutinovcu, Gašić je rekao da prethodno Putevi Srbije treba da izgrade pristupne saobraćajnice.

"Ne zavisi to od Vojske Srbije, već pre svega od Puteva Srbije, jer mi nemamo mostove koji mogu da prebace više od 50 metara. Zato se čekaju Putevi Srbije koji bi sutra trebalo da naprave prilazne puteve i onda mi da postavimo takozvani američki Bejli most", objasnio je Gašić.

Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Vulin istakao je da su ljudi primarna briga tog ministarstva.

"Centri za socijalni rad su već obišli decu hraniteljskih porodica i socijalno urgožene. Napravili smo procenu štete i sve što je potrebno da se pomogne našim korisnicima mi već radimo", rekao je Vulin.

On je dodao da se to ministarstvo priključilo konvoju humanitarne pomoći koji je pokrenulo Ministarstvo odbrane i da su zaposleni u tom ministarstvu svaki dan u ugroženom području, kako bi videli šta je potrebno u budućnosti da rade.

Na pitanje da li se država ugroženom stanovništvu davati novčanu pomoć, Vulin je objasnio da već postoji institucija jednokratne socijalne pomoći za one koji su ugroženi i da će svi koji imaju pravo na tu pomoć nju moći i da iskoriste, istovremeno apelujući na sve radno sposobne korisnike socijalne pomoći i davanja da se aktivno uključe u otklanjanje posledica poplava na svojoj teritoriji.

"Nije logično da vam društvo pomaže, a kada je društvu potrebno, vi da ne date sve od sebe. U najskorije vreme biće doneta uredba na nivou Srbije da svaki radno sposobni korisnici socijalnih davanja budu spremni da u odgovarajućim preduzećima rade za svoju pomoć i da ne dolaze po pomoć, već po platu", rekao je Vulin.

Da je situacija u Boljetinu svakog dana sve bolja, novinarima je potvrdio potpukovnik Dragan Milenkov.

"Ovde smo šest dana, tokom kojih smo ručno preneli ukupno 260 tona materijala i oko 400 kubika kamionima. Raščistili smo oko 80 odsto sela i očekujemo da sve bude gotovo za najviše dva do tri dana", rekao je Milenkov.

Komandant opštinskog štaba za vanredne situacije Majdanpeka Dejan Vagner istakao je da je selo Boljetin najviše pogođeno u toj opštini dodavši da je u poplavi od pre nedelju dana najviše stradalo i selo Oreškovica kod Donjeg Milanovca.

"Na sreću, šteta je daleko manja od ove u Boljetinu, poplavljeno je nekoliko kuća, oštećen je deo puta, a pojavilo se i nekoliko klizišta", rekao je Vagner.

On je dodao da će posle Boljetina prioritet biti dat Oreškovici, pre svega da se poprave oštećeni potporni zidovi i klizišta.

U sanaciji sela Boljetin angažovano je 130 vojnika, 3. i 4. brigade Kopnene vojske, Komandnog bataljona Komande za obuku i iz centara za obuku VIPVO i KOV. Ministri Gašić i Vulin obišli su i radove u Tekiji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministri obišli radove na obnovi Boljetina

Izvor: RTS, 22.Sep.2014

Radove na sanaciji sela Boljetin, koje je bilo najviše pogođeno poplavama u opštini Majdanpek, obišli su ministri odbrane i rada, Bratislav Gašić i Aleksandar Vulin...Ministar Gašić je rekao novinarima da će, ukoliko bude potrebe, broj vojnika biti povećan, ali da, kako je istakao, prema sadašnjim...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.