Ukradena spomen-ploča Zoranu Đinđiću

Izvor: Šumadija Press, 29.Avg.2015, 12:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukradena spomen-ploča Zoranu Đinđiću

Spomen-ploča Zoranu Đinđiću, ubijenom premijeru Vlade Srbije i predsedniku DS-a, ukradena je sa zgrade u ulici koja nosi njegovo ime.

Načelnik Gradske uprave za komunalne i inspekcijske poslove Andreja Ilić prijavio je krađu Policijskoj upravi, koja je izvršila uviđaj. Gradska uprava Kragujevca, prema rečima  Ilića, ući će u postupak izrade nove table.

Inače, Spomen ploča sa likom pokojnog premijera, na uglu ulica Nikole Pašića i Zorana Đinđića, >> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press << otkrivena je 17. septembra 2003. godine.

Krađu ploče sa likom pokojnog premijera osudile su Demokratska stranka, LDP i Zajedno za Šumadiju.

U Gradskom odboru Demokratske stranke smatraju da je lomljenje ploče sa likom Zorana Đinđića još jedna pretnja DS-u. GO DS zahteva od nadležnih državnih organa da sprovedu hitnu istragu i pronađu počionioce koji su polomili spomen-ploču sa likom Zorana Đinđića.

Dušan Obradović, predsedik Gradskog odbora Demokratske stranke, kaže za RSE da je skrnavljenje jedinog obeležja u Kragujevcu Zorana Đinđića gnusan, vandalski čin, politički motivisan.

– Skrnavljnje jedinog obeležja u Kragujevcu dr Zorana Đinđića je za sve demokarate u Kragujevcu, ali i za sve one koji se zalažu za slobodu mišljenja, danas samo jedan u nizu signala da te slobode više nema i da zapravo određeni broj ljudi šalje poruku nesigurnosti i poruku da je ovo sada bila ploča, a sledeći put ponovo može biti nečija glava. Mi u stvari imamo stalnu pretnju da sve što je Demokratska stranka i sve što drugačije misli ima ozbiljan problem – kaže Obradović.

Predsednik kragujevačkih demokrata dodaje da ga sadašnja situacija podseća na atmosferu iz devedesetih godina prošlog veka, i da je skrnavljenje Đinđićeve spomen-ploče posledica prenapregnutih političkih odnosa u Srbiji i Kragujevcu.

– Ovo mesto gde je spomen ploča je i mesto okupljanja svih poštovalaca Zorana Đinđića, prvog demokratskog premijera, čoveka koji je doneo, ako ništa drugo, ono bar nadu. Danas je nada nešto što nam je najpotrebnije i oni koji žele da zadrže aktuelni odnos snaga, pokušavaju da nam je otmu, ukradu i razbiju i to je baš simbol ove ploče. Poslednja istraživanja pokazuju da je Kragujevac najopozicioniji grad, da se građani bude i spremaju se za predstojeće izbore. Sve to provocira ljude koji su ostvarili privilegije od aktuelnog režima – smatra Obradović.

Uništavanje spomen ploče sa likom Zorana Đinđića najoštrije su osudili i Zajedno za Šumadiju i Liberalno-demokratska partija.

– Liberalno-demokratska partija najoštrije osuđuje vandalski čin krađe spomen-ploče sa likom Zorana Đinđića iz centralne ulice u Kragujevcu koja nosi njegovo ime i poziva nadležne organe da se najhtinije sprovede istraga i da se počionici uhapse – navodi LDP u saopštenju.

Zajedno za Šumadiju ističe da je razbijanje ploče Zorana Đinđića u Kragujevcu samo još jedan od sigurnih znakova antidemokratskog raspoloženja i diktature koju u Srbiju vraća vlast Srpske napredne stranke.

– U Kragujevcu su hapsili nevine, prebijali oponente, a sada razbijaju i simbole slobode i demokratije – navodi Zajedno za Šumadiju u saopštenju.

Nastavak na Šumadija Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.