Ukradena ikona stara dva veka

Izvor: Danas, 22.Sep.2014, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukradena ikona stara dva veka

Sirogojno - Ikona Sveta tri jerarha, nastala pre dva veka, ukradena je iz Crkve Svetih apostola Petra i Pavla u zlatiborskom selu Sirogojnu. Ikona je ukradena tokom vikenda, najverovatnije u subotu.

Prema nezvaničnim saznanjima, kradljivac je iskoristio odsustvo sveštenika i ikonu, koja se nalazila u blizini sporednih vrata, skinuo i pobegao. Ukradena ikona, dimenzija 30 sa 80 centimetara, kako je objasnila Zorica Ivković Zlatić, istoričarka umetnosti, kustoskinja u Muzeju >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Staro selo i autorka knjige o crkvi u Sirogojnu, predstavlja tri jerarha - Svetog Nikolu, Spiridona Čudotvorca i Svetog Haralampija. Nastala je najverovatnije 1812. godine, a njen autor je čuveni ikonopisac Aleksije Lazović iz Bijelog Polja. Crkva u Sirogojnu, čiji je ktitor bio sveštenik Georgije Cmiljanić, izgrađena je 1764. godine i predstavlja spomenik kulture prve kategorije.

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Ukradena ikona stara dva veka!

Izvor: Večernje novosti, 22.Sep.2014

IZ Crkve Svetih apostola Petra i Pavla u zlatiborskom selu Sirogojno ukradena je dragocena ikona Sveta tri jerarha nastala pre više od dva veka, rad čuvenog zografa Aleksija Lazovića. Neprocenjivo vredna, duhovno i materijalno ikona je uoči Male Gospojine skinuta sa zida hrama, sa desne strane nedaleko...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.