Uklonjen grob nacističkog zločinca Hesa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jul.2011, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uklonjen grob nacističkog zločinca Hesa

BERLIN -

Grob Rudolfa Hesa koji je dugi niz godina bio zamenik Adolfa Hitlera, uklonjen je sa groblja u Vunzidelu u južnoj Nemačkoj na kojem su se redovno okupljali ekstremni desničari i neonacisti.

Prema navodima lista "Zidojče cajtung" Hesov grob otvoren je prošle noći i porodica je preuzela posmrtne ostatke koji će biti spaljeni a pepeo prosut na otvorenom moru.

Time će, očekuju lokalne vlasti, prestati zanimanje neonacista za demonstracije u blizini groblja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Vunzidelu. Hes među neonacistima slovi kao stradalnik.

U Nirnberškom procesu Hes je osuđen na doživotnu robiju, a ubio se 1987. godine u zatvoru Špandau u Berlinu, koji je još iste noći posle samoubistva srušen.

U testamentu je Hes izrazio želju da bude sahranjen u Vunzidelu, gde su bili i grobovi njegovih roditelja.

Evangelistička crkva u tom mestu najpre se složila sa Hesovom željom. Međutim, zbog čestih demonstracija ekstremista i neonacista crkva već godinama pokušava da ukloni grob.

Pošto je sada istekao ugovor o zakupu grobnog mesta, crkvena opština nije više htela da ga produži.

Hesova unuka najpre se žalila zbog tog poteza, ali su vlasti nadležnog okruga uspele da ubede porodicu nekadašnjeg Hitlerovog zamenika da se slože sa uklanjanjem groba.

Poslednjih godina su vlasti redovno zabranjivale "marš sećanja" koji su ranije jednom godišnje organizovale neonacističke grupe.

Demonstracije ekstremnih desničara bile su dopuštane u Vunzidelu samo pod uslovom da Hes ni na koji način ne bude pominjan.

Grobovi u Nirnberškim procesima osuđenih nacista i vodećih ličnosti tzv. "trećeg rajha" ne postoje.

Osuđeni na smrt su posle egzekucije fotografisani, da bi postojali i dokazi o njihovoj smrti, potom su leševi spaljivani, a pepeo prosipan na nepoznatim mestima u reke u regionu, upravo da bi se izbegla okupljanja pristalica i njihovo veličanje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uklonjen grob Rudolfa Hesa

Izvor: B92, 21.Jul.2011

Berlin -- Grob Rudolfa Hesa, zamenika Adolfa Hitlera, uklonjen je sa groblja u Vunzidelu na kojem su se redovno okupljali ekstremni desničari i neonacisti...List "Zidojče cajtung" navodi da je Hesov grob otvoren prošle noći. Porodica je preuzela posmrtne ostatke, koji će biti spaljeni, a pepeo prosut...

Nastavak na B92...

UKLONJEN GROB HITLEROVOG ZAMENIKA RUDOLFA HESA

Izvor: Kurir, 21.Jul.2011

BERLIN - Grob Rudolfa Hesa (Hess), koji je dugi niz godina bio zamenik Adolfa Hitlera, uklonjen je sa groblja u Vunzidelu u južnoj Nemačkoj na kojem su se redovno okupljali ekstremni desničari i neonacisti...Prema navodima lista Zidojče cajtung, Hesov grob otvoren je prošle noći i porodica je preuzela...

Nastavak na Kurir...

Uništen grob Rudolfa Hesa

Izvor: RTS, 21.Jul.2011

Posmrtni ostaci naciste Rudolfa Hesa ekshumirani na groblju u Vunzidelu, na jugu Nemačke, kremirani i rasuti u more. Grob jednog od najbližih Hitlerovih saradnika uništen kako bi se sprečilo da postane svetilište neonacista...Grob zloglasnog nacističkog zločinca i Hitlerovog zamenika Rudolfa Hesa...

Nastavak na RTS...

Porušen grob Rudolfa Hesa

Izvor: RTS, 21.Jul.2011

Posmrtni ostaci naciste Rudolfa Hesa ekshumirani na groblju u Vunzidelu, na jugu Nemačke, kremirani i rasuti u more. Grob jednog od najbližih Hitlerovih saradnika uništen kako bi se sprečilo da postane svetilište neonacista...Grob zloglasnog nacističkog zločinca i Hitlerovog zamenika Rudolfa Hesa...

Nastavak na RTS...

Uklonjen grob Rudolfa Hesa zbog okupljanja neonacista

Izvor: Vesti-online.com, 21.Jul.2011

Grob Rudolfa Hesa, koji je dugi niz godina bio zamenik Adolfa Hitlera, uklonjen je sa groblja u Vunzidelu u južnoj Nemačkoj na kojem su se redovno okupljali ekstremni desničari i neonacisti...Prema navodima lista "Zidojče cajtung" (Sueddeutsće Zeitung), Hesov grob otvoren je prošle noći i porodica...

Nastavak na Vesti-online.com...

Ekshumirano telo Rudolfa Hesa i uništen grob

Izvor: Šumadija Press, 22.Jul.2011, 12:35

Grob zloglasnog nacističkog zločinca i Hitlerovog zamenika Rudolfa Hesa uništen je da bi se sprečilo da postane svetilište neonacista, a Hesovi posmrtni ostaci ekshumirani su juče na groblju u Vunzidelu.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.