Uhapšeni zbog zločina u Kulinama

Izvor: RTS, 08.Sep.2010, 19:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšeni zbog zločina u Kulinama

Četiri osobe uapšene zbog sumnje da su kao pripadnici hrvatskih oružanih snaga, maltretirali i nečovečno postupali prema srpskim ratnim zarobljenicima i civilima, u vojnom zatvoru Kuline u Šibeniku.

Hrvatska policija uhapsila je četiri osobe zbog sumnje da su počinile ratne zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima u vojnom zatvoru "Kuline" u Šibeniku 1992, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske.

Istraga je pokrenuta na osnovu zahteva državnog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tužilaštva u Šibeniku, a po prijavama o zlostavljanjima i nečovečnim postupanjima prema ratnim zarobljenicima i civilima u vojnom zatvoru "Kuline".

Četiri osobe su uhapšene zbog sumnje da su počinile krivično delo ratnog zločina nad ratnim zarobljenicima, a jedna od njih se tereti i za ratne zločine nad civilima, navela je policija.

Kriminalističko istraživanje u ovom slučaju se nastavlja, piše u saopštenju.

Internet portal Indeks piše da je među uhapšenima i bivši komandat 73. bojne vojne policije Željko Maglov koji je kratko izjavio da "još ne zna o čemu se radi".

Hrvatski mediji su krajem 90-ih pisali o zlostavljanja srpskih zarobljenika u Kulinama što je tadašnja vlast više puta demantovala.

Komisija Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske tada je utvrdila da je "došlo do određene samovolje komandanata" u sprovođenju naredbi, pa su zbog nepoštovanja s dužnosti udaljena dvojica vojnih policajaca.

Nedeljnik Globus je, međutim, objavio izveštaje kriminalističke službe 72. bojne vojne policije u Šibeniku od 5. marta 1992. i 18. juna 1992. u kojima komandant zatvora opisuje da su ratne zarobljenike Milorada Đ, Rajka S. i Marka M. zlostavljali Frane Goreta, Tvrtko Pašalić, Željko Maglov i Ivan Livaja zajedno s još nekoliko vojnih policajca. Marko M. je navodno umro od posledica mučenja strujom i batinanja.

Portal Indeks navodi da je o zlostavljanjima još 1993. bio obavešten i tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman.

Prema navodima Indeksa, postupak za zločine kod Šibenika sada je pokrenut zahvaljujući saradnji srpskog i hrvatskog tužilaštva.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šibenik: Četvorica uhapšena za ratni zločin

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Sep.2010

Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske izvijestilo je danas kako su policijski službenici PU šibensko-kninske u koordinaciji s Ravnateljstvom policije, a po zahtjevu Županijskog suda u Šibeniku, započeli kriminalističko istraživanje vezano za prijave o zlostavljanjima i nečovječnim postupanjima...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Uhapšena četvorka zbog mučenja srpskih zarobljenika i civila

Izvor: Blic, 08.Sep.2010

Šibenska policija uhapsila je jutros četiri osobe osumnjičene da su kao pripadnici hrvatskih oružanih snaga maltretirali i nečovečno postupali prema srpskim ratnim zarobljenicima i civilima u šibenskom vojnom zatvoru Kuline tokom 1992. godine. ..Četvorica uhapšenih su u prostorijama Policijske...

Nastavak na Blic...

Šibenik: Hapšenja zbog mučenja Srba

Izvor: Vesti-online.com, 08.Sep.2010

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske saopštilo je da su uhapšene četiri osobe, osumnjičene za ratni zločin počinjen prema zarobljenicima i civilima u vojnom zatvoru Kuline u Šibeniku 1992...U saopštenju se navodi da je šibensko-kninska policija počela istragu po zahtevu Županijskog suda...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.