Uhapšeni napadači na hrvatskog novinara

Izvor: Blic, 29.Maj.2015, 19:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšeni napadači na hrvatskog novinara

Tri osobe uhapšene su pod sumnjom da su nameravale da nanesu teške telesne povrde hrvatskom novinaru i dobitniku godišnjhe nagrade za istraživačko novinarstvo Željku Peratoviću, koga su napali na njegovom posedu u Luci Pokupskoj, kod Karlovca, saopštila je danas policija.

Pored toga, prema saznanjima Hine, karlovačka policija razmatra i da li je uhapšena "trojka" tom prilikom oštetili vikendicu i automobil švajcarskih registracijskih oznaka u vlasništvu Peratovićeve >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << supruge.

Peratović je, prema policijskom saopštenju, juče nakon verbalnog sukoba napadnut najpre ispred, a potom i u unutrašnjosti svoje kuće u Luci Pokupskoj i zadobio lakše povrede.

Novinar je sinoć, u telefonskoj izjavi za hrvatsku agenciju, rekao da mu se vrti u glavi na kojoj ima šav, da trojicu napadača ne poznaje, kao i da napad ne dovodi u vezu sa svojim pisanjem o ilegalnom iskopavanju šljunka, kako su mu rekli napadači, već u vezu sa slučajem Josipa Perkovića na kojem u poslednje vreme radi.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osudilo je napad na Peratovića i zatražilo da pretnje i napadi na novinare postanu krivično delo.

Napadnuti novinar je posebno naglasio da se slaže s HND-om da kazne budu oštre po novom zakonu, za šta postoji inicijativa već desetak godina, uz spisak stotinu napadnutih novinara od devedesetih godina do danas.

"Jasno je da ovaj napad na mene nije neki moj privatni spor, jer ja te ljude ne poznajem. To je povezano s mojim poslom, dakle za javnu reč...i to treba sprečiti i zaštititi novinarsku struku", poručio je Peratović.

Napad na novinara osudio je i potpredsednik saborskog Odbora za medije Davor Bernardić naglasivši da nasilje "nikada i nikako ne može doneti išta dobro".

"Nasilje nad novinarima je nasilje protiv svih građana Hrvatske i napad na slobodu govora i izražavanja različitog mišljenja, što je potpuno nedopustivo u demokratskom društvu koje teži da bude društvo tolerancije, solidarnosti i pravde", navedeno je u saopštenju Bernardića.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.