Uhapšeni bivši rukovodioci »Bosnalijeka«

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Maj.2015, 19:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšeni bivši rukovodioci »Bosnalijeka«

SARAJEVO - Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u saradnji sa policijom MUP-a Sarajevskog kantona, po nalogu Kantonalnog tužilaštva, uhapsili su pet osoba u akciji "Bayer" zbog sumnje da su kao kriminalna grupa oštetili preduzeće "Bosnalijek" za višemilionske iznose.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva, uhapšeni su Šefik Handžić, Amar Arslanagić, Aida Selvić,  Izet Arslanagić i Jasmin Šepo.

Na teret im je stavljeno da su od 2002. do 2012. godine zloupotrijebili >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << službeni položaj, sklapali štetne ugovore, krivotvorili službene isprave i utajili porez, a kao zaposleni u preduzećima "Bosnalijek", "Brštanica" i "Carpe diem", zbog čega je pored najveće kompanije u BiH za proizvodnju lijekova oštećen i budžet Federacije BiH.

Osumnjičeni koji su lišeni slobode će biti predati Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo, koje će ispitati osumnjičene i odlučiti o daljim mjerama", rečeno je u Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Iz SIPA su saopštili kako je svemu prethodila složena višemjesečna krim-istraga u kojoj su dokumentovane nezakonite radnje u firmi "Bosnalijek" i dodali kako su u sklopu akcije izvršeni pretresi na više lokacija u Sarajevu. Podsjećamo, uhapšeni Amar Arslanagić, inače sin Edina Arslanagića, bivšeg dugogodišnjeg prvog čovjeka ove kompanije, u martu ove godine je nepravosnažno osuđen na godinu dana zatvora zbog zloupotrebe i pronevjere novca. On je do 2013. bio jedan od direktora u "Bosnalijeku", a dokazano je da je rasipao novac preduzeća na skupa i luksuzna putovanja, za koja pred sudom nije imao opravdanje.

Za uhapšenu Aidu Selvić prije dvije godine je utvrđeno kako je u istom momentu bila zaposlena i u "Bosnalijeku" i u preduzeću "Brštanica", koje je vršilo uslugu ishrane radnika, a koje je od 2005. do 2011. godine za te usluge naplatilo "Bosnalijeku" preko sedam miliona maraka.

Kasnije je utvrđeno da je razlika između potrebne i fakturisane količine obroka oko 3,5 miliona maraka.

Direktor "Brštanice" tada je bio Jasmin Šepo, koji je takođe uhapšen.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.