UN kritikuje SAD zbog upotrebe sile

Izvor: B92, 11.Maj.2015, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN kritikuje SAD zbog upotrebe sile

Sjedinjene Američke Države kritikovane su na raspravi u Savetu UN za ljudska prava u Ženevi zbog preterane upotrebe sile prema pripadnicima etničkih manjina.

Vašington je, na drugom razmatranju stanja ljudskih prava pred Savetom UN, takođe pozvan da ukine smrtnu kaznu, radi na zatvaranju zatvora u zalivu Gvantanamo i obezbedi efikasnu zaštitu od zloupotreba nadzora interneta.

Savet UN za ljudska prava, u kojem se nalazi 47 članica svetske organizacije, drugi put >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << posle 2010. godine treba da proceni stanje ljudskih prava u SAD.

Više članica Saveta, među kojima Malezija i Meksiko, tražilo je od SAD da udvostruče napore za sprečavanje policije u preteranoj upotrebi sile protv manjina.

"Posvetili smo se da obezbedimo da zakoni o građanskim pravima dostignu naša obećanja", rekao je delegatima u Ženevi zvaničnik ministarstva pravde SAD Džejms Kadogan, dodajući da je to posebno važno u oblasti policije.

On je istakao nedavne slučajeve u kojima su policajci ubile pripadnike afroameričke zajednice i naveo da ti događaji zahtevaju od američkih vlasti da rade bolje i napornije.

Kadogan je rekao da vlada ima ovlašćenja da procesuira policajce koji su "namerno upotrebili preteranu silu" i da su krivične tužbe podnete protiv više od 400 policijskih zvaničnika u poslednjih šest godina.

Nekoliko zemalja, među kojima Brazil i Kenija, izrazilo je zabrinutost zbog programa nadzora koje sprovede američke vlasti, o čemu se govori u izveštajima o aktivnostima Nacionalne obaveštajne službe (NSA).

Pomoćnik zamenika ministra pravde Dejvid Bitkover odgovorio je da su "programi i aktivnosti prikupljanja obaveštajnih podataka predmet strogih i višeslojnih kontrolnih mehanizama".

On je dodao da SAD ne prikupljaju obaveštajne podatke kako bi suzbile drugačija mišljenja ili omogućili prednost u poslovanju američkih kompanija, kao i da postoji "opširna i delotvorna kontrola za sprečavanje zloupotreba".

Na pozive da se uvede moratorijum na pogubljenja i krene ka ukidanju smrtne kazne, Bitkover je rekao da je to pitanje predmet "opširne debate i kontroverze" u SAD.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

SAD na meti Saveta UN za ljudska prava

Izvor: Blic, 11.Maj.2015

Sjedinjene Američke Države kritikovane su danas na javnoj raspravi u Savetu UN za ljudska prava u Ženevi zbog preterane upotrebe sile prema pripadnicima etničkih manjina...Vašington je, na drugom razmatranju stanja ljudskih prava pred Savetom UN, takođe pozvan da ukine smrtnu kaznu, da radi na...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.