UN: Izbeglice iz Idomenija premeštene u neljudske uslove

Izvor: B92, 27.Maj.2016, 13:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN: Izbeglice iz Idomenija premeštene u neljudske uslove

Ženeva -- Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice zabrinuta je za i izbeglice koji su iz grčkog kampa Idomeni premešteni na nekoliko mesta, u "uslove ispod standarda".

Neki migranti odvedeni u "napuštena skladišta i fabrike" sa "nedovoljnim" zalihama hrane, vode, toaleta, tuševa i struje, saopštila je Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR).

Portparolka UNHCR-a Melisa Fleming pozvala je grčke vlasti da, uz finansijsku pomoć EU, brzo nađu "bolja alternativna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rešenja" za neke od onih koji su evakuisani iz izbegličkog kampa kod Idomenija, blizu granice s Makedonijom.

Agencija UN je u saopštenju navela da je zabrinuta da su neke porodice prilikom iseljenja razdvojene, ali je dodala da je evakuacija sprovedena "bez primene sile".

Grčke vlasti su u četvrtak saopštile da je završeno iseljavanje izbeglica iz Idomenija.

U tom kampu, koji je u početku bio mesto za neformalni prolazak migranata na putu ka zapadnoj Evropi, bilo je smešteno više od 8.000 ljudi a u jednom trenutku ih je bilo više od 10.000.

Migranti su dva meseca blokirali međunarodnu prugu kod graničog prelaza Idomeni, pokušavajući da tom blokadom prinude Makedoniju da ih pusti kroz svoju teritoriju da bi nastavili put ka zapadu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

UNHCR zabrinut za uslove u smeštajima za izbeglice iseljene iz Idomenija

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Maj.2016

Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) izrazila je danas zabrinutost za migrante i izbeglice koji su iz grčkog kampa Idomeni premešteni na nekoliko mesta, u "uslove ispod standarda"...UNHCR je saopštio da su neki migranti odvedeni u "napuštena skladišta i fabrike" sa "nedovoljnim" zalihama...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.