Irak:Napad na zatvorenike,60 mrtvih

Izvor: B92, 24.Jul.2014, 10:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irak:Napad na zatvorenike,60 mrtvih

Bagdad -- Irački zvaničnici su nezvanično rekli da su ekstremisti jutros napali konvoj za transport zatvorenika kod Bagdada, ubivši 52 zatvorenika i osam vojnika.

Ekstremisti su konvoj napali nedaleko od naselja Taji gde je zatvor za optužene za terorizam, što je navelo zvaničnike da evakuišu taj objekat, strahujući da se priprema masovnog bekstva.

Konvoj je na putu zaustavljen bombom, a esktremisti su zatim na vozila zapucali iz minobacača i drugog oružja. Uz 60 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poginulih, ranjeno je osam vojnika i sedam zatvorenika.

Ban: Reprezentativnom vladom rešiti opasnost od sukoba

Formiranjem vlade koja bi predstavljala odraz iračkog društva mogla bi da bude prevaziđena opasnost od ulaska u etničke i sektaške sukobe, izajvio je danas generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun u Bagdadu.

U danu kada je u napadu na autobus koji je prevozio zatvorenike poginulo 60 osoba, a sektaške tenzije pojačane otkako su sunitski militanti zauzeli velike delove severnog Iraka prošlog meseca, generalni sekretar UN je rekao da Iraku preti stvarna opasnost koja bi mogla da bude prevaziđena formiranjem "istinski inkluzivne vlade", preneo je AFP.

"To mora biti vlada za koju će svi Iračani da osećaju da su u njoj predstavljeni", istakao je Ban.

Poslanici iračkog parlamenta izabrali su 15. jula poslanika Salima al Džuburija za novog predsednika parlamenta, što je prvi korak ka formiranju nove vlade.

Al Džuburi je izabran sa 194 glasova za od ukupno 328, mada je ostalo nejasno da li je njegov izbor rezultat šireg postignutog dogovora između političkih partija za imemovanje novog predsednika države i premijera.

Novoizabrani irački parlament želi da što pre otpočne formiranje vlade da bi izbegli sve veće sukobe koji vladaju u zemlji otkako je 9. juna započela ofanziva sunitskih ekstremista u kojoj su zauzeli veliki deo teritorije na severu i zapadu zemlje.

Prema neformalnom sporazumu koji postoji posle američke invazije 2003, stolica predsednika parlamenta ide sunitima, mesto predsednika države Kurdima, a premijer se bira iz redova šiita.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Napad na zatvorenike, 60 mrtvih

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Jul.2014

BAGDAD - Irački zvaničnici su nezvanično rekli da su ekstremisti jutros napali konvoj za transport zatvorenika kod Bagdada, ubivši 52 zatvorenika i osam vojnika.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.