Izvor: Nezavisne Novine, 25.Okt.2016, 22:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Tuzli otvorena izložba slika fra Petra Perice Vidića

TUZLA – Zaljubljenik sam u prirodu i često citiram misao da je priroda most između zemlje i neba. Priroda je nešto nevino, plemenito i lijepo i nosi unutarnji mir u duši kakav je potreban svima nama, posebno u ovim vremenima. Zato su na mojim slikama česti motivi bosanske zime, primorskog krajolika, jeseni ili tihe prirode, rekao je večeras u Tuzli fra Petar Perica Vidić na otvaranju njegove treće samostalne izložbe ove godine, a vjerovatno stote, kako je sam rekao, otkako se bavi likovnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << umjetnošću.

Izložba je upriličena u Galeriji "Kristian Kreković" u organizaciji Franjevačkog samostana i tuzlanske podružnice HKD "Napredak".

Autora i goste pozdravio je samostanski gvardijan fra Mario Divković, a uime Vlade TK kratku besjedu održao je premijer Bego Gutić.

O umjetnikovom djelu govorio je likvoni umjetnik Ćazim Sarajlić, nekadašnji direktor Međunarodne Galerije portreta u Tuzli.

"Priroda je vječna tema slika fra Perice Vidića i ona je sama po sebi umjetničko djelo, što je autorov životni i umjetnički kredo", naglasio je Sarajlić.

Postavku je otvorio generalni konzul Republike Hrvatske u BiH Ivan Bandić.

Zaljubljenici u likovnu umjetnost uživali su u 26 djela fra Perice Vidića, uglavnom nastalih u ovoj i prošloj godini. Rađena su u tehnikama suhog pastela, akrila i ulja.

"Nedavno sam imao izložbu u Zadru, a trenutno jedna sa 40 radova traje u Sarajevu, odakle sam neke želio, a nisam uspio, donijeti u Tuzlu. Uskoro namjeravam prirediti izložbe u Neumu, Mostaru, Stocu i još nekim mjestima. S obzirom na to da godišnje uradim otprilike stotinjak radova, želim da ih vidi što veći broj ljubitelja umjetnosti", kazao je fra Petar Perica Vidić.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.