Izvor: Nezavisne Novine, 13.Jul.2017, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo BiH: Četiri osobe optužene zbog referenduma u Srpskoj

SARAJEVO – Tužilaštvo Bosne i hercegovine podiglo je optužnicu protiv 4 osobe zbog krivičnog djela neizvršenja odluke Ustavnog suda u vezi sa referendumom u Republici Srpskoj.

Kako se navodi u saopšenju Tužilaštva, optužene osobe terete se da su svojim djelovanjem i aktivnostima, kao predsjednik i članovi Republičke komisije za provođenje referenduma, omogućile realizaciju aktivnosti koje su protivne odluci Ustavnog suda BiH vezanoj za provođenje referenduma u Republici >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Srpskoj.

Tužilac i zamjenik rukovodioca Odjela III Tužilaštva BiH, Miroslav D. Marković, nakon provedene istrage i prikupljenih dokaza, podigao je optužnicu protiv:

1. Karan Siniše, rođen 1962. godine u Belom Manastiru

2. Reljić Dragoljuba, rođenog 1979. godine u Tuzli

3. Zmijanjac Gorana, rođenog 1955. godine u Srpcu

4. Petković Milana, rođenog 1984. godine u Banja Luci

"Optuženi se terete da su, kao predsjednik i članovi Republičke komisije za provođenje referenduma o danu Republike Srpske,  kao službene osobe u institucijama entiteta, odbili izvršiti konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda BiH, te počinili niz radnji i aktivnosti na provođenju referenduma o Danu Republike Srpske", stoji u saopštenju Tužilaštva.

Oni se terete da su svojim radnjama i postupcima, umjesto da postupe po obvezujućoj Odluci Ustavnog suda BiH o privremenoj mjeri i odmah prekinu sve aktivnosti vezane za provođenje referenduma, nastavili kao Komisija raditi na organizaciji i provođenju referenduma, koji je na teritoriji RS i proveden 25.09.2016. godine, te na taj način učestvovali u neizvršenju odluke Ustavnog suda BiH.

"Optuženi se terete da su počinili krivičnoo djelo- Neizvršenje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine, Doma za ljudska prava ili Europskog suda za ljudska prava, iz članka 239. KZ BiH", stoji u saopštenju.

U istom predmetu, donesene su i dvije  Naredbe o obustavi istrage.

Naredba o obustavi istrage protiv Šešić Davora, Glamočak Nedeljka, Bundalo Perice, Gojković Zdenke i Gligić Vojislava, jer postoje okolnosti koje isključuju kazneno gonjenje, budući da navedene osobe, kao poslanici u Narodnoj skupštini RS, imaju imunitet od krivičnog gonjenja, kao i Naredba o obustavi istrage protiv Ivanić Mladena, Šarović Mirka, Cvijanović Željke i Dodik Milorada za koje ne postoji dovoljno dokaza da su navedeni svojim radnjama počinili izvršenje kaznenog djela, pomaganje ili poticanje u navedenom kaznenom djelu.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Podignuta OPTUŽNICA ZBOG REFERENDUMA u Srpskoj: Četvorka na udaru Tužilaštva BiH, protiv Dodika nema dokaza

Izvor: Blic, 13.Jul.2017

Tužilaštvo BiH je zbog neizvršenja odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa referendumom u Srpskoj podiglo optužnicu protiv Siniše Karana, Dragoljuba Reljića, Gorana Zmijanjca i Milana Petkovića...Četvorku terete da su svojim delovanjem i aktivnostima, kao predsednik i članovi Republičke komisije...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.