Turska: Zaustavljen marš izbjeglica kod Istanbula

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Sep.2015, 12:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska: Zaustavljen marš izbjeglica kod Istanbula

ISTANBUL - Novi marš izbeglica u pokušaju da iz Turske kopnom stignu do Evrope danas je onemogućen pošto ih je turska policija zaustavila izvan Istanbula.

Grupa oko 700 izbjeglica, uglavnom sirijskih muškaraca, žena i djece, koji su nedjelju dana proveli na glavnoj istanbulskoj autobuskoj stanici, krenuli su noćas pješke ka severozapadnom gradu Jedrane, na tromeđi Turske, Bugarske i Grčke, udaljen 250 kilometara od Istanbula.

Neki su uspjeli da uđu u autobuse, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << ili da dobiju prevoz privatnim vozilima, međutim nekoliko stotina izbjeglica je nastavilo put do Jedrana pješke, zaustavnom trakom autoputa, pre nego što ih zaustavila policija na oko 50 kilometara od Istanbula, posvedočio je fotoreporter agencija AFP sa lica mesta.

Jedrane, koje se nalazi na oko 10 kilometara od grčke, a 20 kilometara od bugarske granice, postalo je nova tačka okupljanja za izbjeglice na putu za Evropu.

Turska je zbrinula više od dva miliona Sirijaca od početka ratnih sukoba 2011. godine, od kojih oko 260.000 živi u izbegličkim kampovima.

Njihov "status gosta" u Turskoj im daje ograničen pristup osnovnim uslugama i zaposlenju, podstičući trenutni egzodus ka Evropskoj uniji.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Zaustavljen marš izbeglica kod Istanbula

Izvor: RTS, 21.Sep.2015

Novi marš izbeglica koji su pokušali da iz Turske kopnom stignu do Evrope ponovo je onemogućen pošto ih je turska policija zaustavila izvan Istanbula. . Grupa oko 700 izbeglica, uglavnom Sirijaca krenuli su peške sa glavne...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.