Tunis:Bloger na robiji zbog klevete

Izvor: B92, 03.Mar.2015, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tunis:Bloger na robiji zbog klevete

Vojni apelacioni sud u Tunisu osudio je blogera Jasina Ajarija (31) na 6 meseci zatvora nakon što je proglašen krivim za klevetanje vojske u svojim tekstovima.

Sud je, na taj način, ublažio prethodnu kaznu, kojom je bloger u januaru osuđen na godinu dana zatvora, prenosi AFP.

Ajari je osuđen, jer je u svojim blogovima pisao o finansijskim zloupotrebama vojnih oficira i zvaničnika ministarstva odbrane.

On je istakao da je osuđen za blogove koje je pisao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dok je boravio van zemlje, a u kojima je kritikovao antiislamističku partiju "Poziv Tunisa", koja je zajedno sa liderom Bejiem Kaidom Esebsijem došla na vlast nakon decembarskih izbora.

Kako navodi AFP, Ajari podržava prethodnog predsednika Monsefa Marzukija, sekularnog levičara, koji je vladao u savezu sa umerenom islamističkom Enahda partijom.

Organizacija za ljudska prava "Hjuman rajts voč" ocenila je da je slučaj "nedostojan novog Tunisa" i pozvala parlament da promeni zakone koji predviđaju krivično gonjenje zbog uvrede i klevete državnih institucija, kao i da ukine nadležnosti vojnih sudova nad civilima.

Ajari je poznat kao istaknuti aktivista još za vreme vladavine diktatora Zine el-Abidin Ben Alija, koji je svgrnut s vlasti u revoluciji 2011. godine.

Tokom izricanja kazne iz publike su se čuli povici "Dole vojni sud", a pristalice Ajarija tvrde da ta presuda predstavlja kršenje slobode izražavanja, što je jedan od najvećih dostignuća revolucije.

Osuđeni bloger sin je vojnog pukovnika, koji je ubijen u maju 2011. u sukobu sa dzihadistima.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Tunis: Blogeru šest meseci robije zbog klevetanja vojske

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Mar.2015

Vojni apelacioni sud u Tunisu osudio je danas blogera Jasina Ajarija (31) na šest meseci zatvora nakon što je proglašen krivim za klevetanje vojske u svojim tekstovima...Sud je, na taj način, ublažio prethodnu kaznu, kojom je bloger u januaru osuđen na godinu dana zatvora, prenosi AFP...Ajari je...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.