Tribina u Tački Da li živimo u Matriksu?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2014, 09:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tribina u Tački "Da li živimo u Matriksu?"

Centar za promociju nauke iz Beograda organizovaće tribinu pod nazivom "Da li živimo u Matriksu?", u Tački susretanja (Salon kod Porte u Vršcu), 29. novembra u 18 časova.

Sa temom tribine, pitanjem simulirane stvarnosti, moderna publika je imala priliku da se upozna u filmskom hitu "Matriks" braće Vačovski, ali ona vuče korene još u radovima francuskog filozofa Žaka Bordijara i to pitanje stvarnosti kao simulakruma već decenijama predstavlja jedno od najznačajnijih problema >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << moderne nauke i filozofije.

Da li čovečanstvo zaista živi u univerzumu koji je samo simulacija koju generiše superkompjuter? Da li je ovo samo naučna fantastika, ili validna naučna teorija? Da li naučnici već sada mogu proizvesti dovoljno verne i detaljne simulacije, čija se verodostojnost može graničiti sa realnošću?

Odgovore na ova a i mnoga druga pitanja pokušaće da odgonetnu gosti na tribini: Prof. Mašan Bogdanovski, Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu, Muharem Bazdulj, novinar, prevodilac, književnik, dr Aleksandar Bogojević, viši naučni saradnik Instituta za fiziku u Beogradu i Slobodan Bubnjević, novinar, pisac, fizičar; urednik Centra za promociju nauke.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.