Treba nam efikasnija država

Izvor: B92, 12.Nov.2014, 20:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Treba nam efikasnija država"

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila da je reforma javne uprave neophodna zbog evropskog puta Srbije i boljeg života građana.

“Reforma javne uprave je uz reformu pravosuđa i upravljanja ekonomijom jedna od tri ključne oblasti za pristupanje EU”, rekla je Udovički novinarima nakon ministarske konferencije zemalja Zapadnog Balkana i Turske koja je održana u Briselu.

"Ministri javne i državne uprave su nakon konferencije potpisali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zajedničku deklaraciju o glavnim principima u ovoj oblasti, a Evropska komisija će meriti njihov napredak”, rekla je ministarka.

“Treba nam efikasnija država koja će biti prijatelj i servis građanima i privredi, umesto da ih mnogo košta i da ih sputava”, izjavila je Udovički.

Ona je naglasila da su reforme neophodne, ne samo zbog nastavka puta u EU, već i zbog boljeg života građana.

Na skupu su učestvovali i evropski komesar za politiku susedstva Johanes Han, zamenica generalnog sekretara OECD-ea Mari Kiviniemi, kao i direktor za politiku i strategiju proširivanja Sajmon Morđu.

Kori Udovički je podvukla da "te reforme moramo sprovesti radi samih sebe, ali je danas najavljeno da će Evropska unija napredak u njima meriti skupom pokazatelja koje su već razvili u skladu s danas usvojenim principima".

Komesar Han je u pripremnom izlaganju za ovaj ministarski skup naglasio da je "javna uprava koja dobro funkcioniše neophodna za demokratsko upravljanje i takođe neposredno utiče na sposobnost vlasti da pružaju javne usluge i podstiču ekonomsku konkurentnost i rast".

Mari Kiviniemi je podvukla da su "dobro upravljanje i funkcionalna javna uprava ključni za izgradnju i održavanje poverenja u vladu, kao i za sprovođenje neophodnih strukturnih reformi kojima se pospešuje životni standard".

U obrazloženju načela koje su usvojili ministri Turske i Zapadnog Balkana se podvlači da je koncept "dobre uprave" uključen u Povelju o osnovnim pravima EU.

To se odnosi i na pojam "evropskog upravnog prostora" čiji su elementi pouzdanost, predvidljivost, odgovornost i transparentnost, kao i tehnička i upravna sposobnost, organizacioni kapacitet i delotvorno ugrađivanje i primena "pravne tekovine", pravila i normi EU.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Udovički: Reformama do efikasnije uprave

Izvor: RTS, 12.Nov.2014

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički rekla je da je reforma javne uprave neophodna radi evropskog puta Srbije i boljeg života građana. ..Ministarka Udovički je rekla novinarima nakon ministarske konferencije zemalja Zapadnog Balkana i Turske koja je održana u Briselu da...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.