Tražim hitno izvinjenje Erdogana

Izvor: B92, 24.Okt.2013, 22:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Tražim hitno izvinjenje Erdogana"

Beograd -- Premijer Dačić ocenjuje da je izjava turskog premijera Erdogana u Prizrenu nediplomatska, a vicepremijer Vučić "traži hitno javno izvinjenje Ankare".

"Poruka turskog premijera Erdogana je nediplomatska. Takve reči, izrečene u Prizrenu, sigurno ne doprinose političkoj stabilnosti na Kosovu i Metohiji, niti vraćaju poverenje između Srba i Albanaca", rekao je Dačić za "Novosti".

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije osudilo je ranije danas jučerašnju izjavu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << turskog premijera Redžepa Tajipa Ergodana na Kosovu i Metohji saopštivši da takve izjave ne mogu biti prihvaćene kao prijateljske i d odstupaju od uveravanja koja zvaničnici u Beogradu dobijaju u kontaktu sa turskim kolegama.

"Dušanov grad je verovatno najneprimerenije mesto za takve izjave. Svako u svetu zna da je Kosovo srpska reč i srpska teritorija, čak i oni koji su priznali tu kvazi državu", navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Erdogan je juče tokom posete Prizrenu izjavio da je "Kosovo Turska, a Turska Kosovo". Kosovo i turski narod imaju istu istoriju i civilizaciju, rekao je Erdogan i dodao da "jezici, religija, lica mogu biti drugačiji" ali da smo svi "deca iste zemlje".

"Kad dođem na Kosovo osećam se kao kod kuće. Turska je bila među prvim zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova i mi ćemo nastaviti da pomažemo Kosovo", rekao je Erdogan, prenela je agencija ATA.

Vučić: Izjava je skandal

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić poručio je da Kosovo nije Turska i traži hitno izvinjenje od premijera Redžepa Tajipa Erdogana, prenosi RTS.

"Smatram da je ta izjava veliki skandal i tražim hitno javno izvinjenje Turske i njenog premijera Erdogana. To je nedopustivo ponašanje u međunarodnim odnosima i treba videti kakve će biti reakcije drugih zemalja", rekao je Vučić iz Tel Aviva za "Naše novine" i naglasio da Erdogan vrlo dobro zna "da Kosovo nije tursko još od balkanskih ratova", prenosi RTS.

Vučić kaže da Erdoganova izjava samo pokazuje kakve su stvarne namere nekih zemalja u okruženju.

"Mnogi se skrivaju iza lepih reči, ali je bilo potrebno da prorade emocije, da shvatimo kakvi se interesi kriju iza kulisa", rekao je Vučić.

Vicepremijer je dodao da Srbija treba da reaguje oštro, ali razumno. "Naš je zadatak da delujemo racionalno, ali da sa druge strane učinimo sve da ovakve i slične izjave naiđu na široku osudu međuunarodne zajednice", istakao je Vučić.

U stručnim i diplomatskim krugovima u Srbiji ocenjuju da bi naša država morala da zatraži zvanično objašnjenje od Ankare i preispita svoje odnose sa Turskom, koji su proteklih godina unapređeni.

Za profesora FPN Miroljuba Jevtića, urednika časopisa "Politikologija religije" i člana borda Komiteta 43 u okviru IPSA, Erdogan nije rekao "ništa novo“:

"Njegov istup je samo realizacija ideje, koja figurira od osnivanja Osmanskog carstva, da za islam nacije ne postoje, da su svi muslimani braća i da svi treba da žive u jednoj državi."

Jevtić objašnjava da muslimani računaju na "vraćanje" Kosova, za koje smatraju da im je oteto posle poraza u balkanskim ratovima. To je, smatra sagovornik Novosti, politika koja će jačati.

"Država treba da reaguje ukoliko smatra da je Kosovo njena teritorija i da kaže da je to za nas, uz sve uvažavanje islamske političke doktrine, neprihvatljivo."

Predrag Simić, profesor FPN, smatra da država mora da iskoristi neki od mehanizama iz diplomatske lepeze - od javnih protesta naših zvaničnika do uručivanja demarša turskom ambasadoru u Beogradu:

"Ne bi me iznenadilo da slične poruke odjeknu i u Skoplju i Tirani. Sve to su teritorije Balkana na koje, po turskoj doktrini, Ankara računa".

Naš bivši ambasador u Turskoj, Dušan Spasojević, ocenjuje za "Novosti":

"Erdoganova nedavna izjava o pokojnom Aliji Izetbegoviću i sada prisvajanje KiM u Prizrenu, predstavljaju potvrdu raskida sa politikom Turske koju je ustanovio i vodio Kemal-paša Ataturk".

O izjavi turskog premijera se govorilo i u republičkom parlamentu, a Demokratska stranka Srbije zatražila je odgovor - kakva će biti reakcija države na događaj iz Prizrena.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Erdoganova izjava u Prizrenu je nediplomatska

Izvor: Press, 24.Okt.2013

"Poruka turskog premijera Erdogana je nediplomatska. Takve reči, izrečene u Prizrenu, sigurno ne doprinose političkoj stabilnosti na Kosovu i Metohiji, niti vraćaju poverenje između Srba i Albanaca", rekao je Dačić za "Novosti", objavljeno je na sajtu tog lista...Ministarstvo spoljnih poslova...

Nastavak na Press...

Erdogan priziva Osmansko carstvo

Izvor: Večernje novosti, 24.Okt.2013

DOK se funkcionerima Srbije zabranjuje ulazak na Kosovo i Metohiju, turski premijer Redžep Tajip Erdogan je u društvu Hašima Tačija, usred Prizrena, poručio da je - Kosovo Turska. Državni vrh Srbije još razmatra kakav bi mogao da bude diplomatski odgovor Ankari na ovu provokaciju, koja dodatno...

Nastavak na Večernje novosti...

Dačić: Poruka turskog premijera nediplomatska

Izvor: Telegraf.rs, 24.Okt.2013

- Poruka turskog premijera Erdogana je nediplomatska. Takve reči, izrečene u Prizrenu, sigurno ne doprinose stabilnosti na Kosovu i Metohiji - rekao je premijer Ivica Dačić

Nastavak na Telegraf.rs...

Kosovski Srbi protestuju zbog Erdogana

Izvor: RTS, 25.Okt.2013, 10:55

Nezadovoljni izjavom turskog premijera o Kosovu, Srbi sa Kosmeta stigli u Beograd. Oni zahtevaju prijem kod vicepremijera Aleksandra Vučića. ..Oko hiljadu Srba sa Kosova i Metohije stiglo je ispred Vlade Srbije za zahtevom za prijem kod Aleksandra Vučića, ali iz kabineta prvog potpredsednika Vlade...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.