Tramp: Nisam Asadov fan, ne može da se izvuče posle svega

Izvor: B92, 26.Jul.2017, 00:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp: Nisam Asadov fan, ne može da se izvuče posle svega

Vašington -- Američki predsednik Donald Tramp optužio je predsednika Sirije Bašara al Asada da je počinio "užasne" zločine protiv čovečnosti.

Osim toga, Tramp je za libanski ekstremistički pokret Hezbolah rekao da je pretnja za čitav Bliski istok.

On je govoreći na konferenciji za novinare u Beloj kući zajedno sa premijerom Libana Saadom Haririjem pozvao na sprečavanje režima sirijskog predsednika da izvede još napada hemijskim oružjem, navodi AFP. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Nisam Asadov fan. Zasigurno mislim da je ono što je uradio toj državi i ljudima užasno. Nisam neko ko će stajati po strani i pustiti ga da se izvuče sa onim što je učinio", rekao je Tramp podsećajući na svoju naredbu vazdušnih napada krstarećim raketama na vazdušnu bazu u Siriji koja je pod kontrolom sirijske vlade.

Američki lider je dodao da možda ne bi bilo mešanja Rusije ili Irana danas u Siriji da je bivši predsednik SAD Barak Obama preduzeo korake protiv Asada.

On je optužio Hezbolah i Iran za širenje humanitarne katastrofe u Siriji.

"Hezbolah je pretnja libanskoj državi, libanskom narodu i celom regionu. Ta grupa nastavlja da povećava vojni arsenal koji preti da započne još jedan sukob u Izraelu. Uz podršku Irana, takođe širi humanitarnu katastrofu u Siriji", rekao je Tramp.

Istinski interes Hezbolaha, kako je rekao, jeste "lični i (interes) njihovog sponzora, Irana".

U aprilu ove godine dogodio se hemijski napad na grad Kan Šeikun u sirijskoj provinciji Idlib koji je usmrtio više od 90 osoba, među kojima je bilo žena i dece, i izazvao ogorčenje međunarodne zajednice kada su video snimci i fotografije situacije nakon napada emitovane širom sveta.

Administracija američkog predsednika je nekoliko dana nakon tog napada izvela napad krstarećim raketama na vazdušnu bazu u Siriji koja je pod kontrolom sirijske vlade, odakle je, kako su američki zvaničnici naveli, izvršen napad hemijskim oružjem.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.