Trajna kriza vlasti može izazvati socijalne potrese

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Jan.2015, 10:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trajna kriza vlasti može izazvati socijalne potrese

BANJALUKA - Bosna i Hercegovina sebi ne smije dozvoliti da dođe u situaciju da se ponove protekle četiri godine, smatraju naši sagovornici, podsjećajući da proces formiranja vlasti ponovo usporava, a BiH ne uspijeva postići minimalni konsenzus o evropskom putu zemlje.

Osim toga, upozoravaju da je ekonomska situacija u zemlji sve teža, posebno imajući u vidu katastrofalne majske poplave i činjenicu da svi nivoi vlasti sve teže ispunjavaju svoje obaveze.

Podsjećamo, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Predsjedništvo BiH još nije uspjelo da usvoji zajedničku deklaraciju o evropskom putu BiH, kojim bi se zemlja načelno obavezala na ekonomske i socijalne reforme kojim bi se popravio položaj građana, a da bi krupniji reformski koraci došli u kasnijoj fazi tokom pregovora o članstvu.

U skladu sa njemačko-britanskom inicijativom, koju je usvojila EU, BiH bi mogla aktivirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH i nakon toga podnijeti kredibilnu kandidaturu za članstvo zemlje u EU bez implementacije odluke "Sejdić i Finci".

ŠANSA: Dušan Janjić, ugledni beogradski analitičar i dobar poznavalac bh. političkih prilika, smatra da BiH ne bi smjela da odbije britansko-njemačku inicijativu jer ona, kako on smatra, predstavlja posljednju ozbiljnu ponudu EU prema BiH.

"Političari to moraju da imaju u vidu. Oni mogu da igraju ove igre dok formalno još traju rokovi formiranja vlasti, ali ja mislim da će neki koji su objektivno izgubili izbore, kao što su i jedni i drugi socijaldemokrati, to morati da shvate i deblokiraju ovaj proces, a tu pre svega mislim na Laumdžijine u FBiH", rekao je Janjić.

Naglasio je da postoji opasnost da se u BiH ponove protekle četiri godine, ali da bi u tom slučaju postojala i jedna značajna razlika: oni koji su odgovorni biće jasno označeni od strane međunarodne zajednice.

"Cena bi bila velika jer bi odgovorni političari sebi praktično skratili politički život i izazvali velike socijalne potrese", naglasio je on, podsjetivši da su nemiri već počeli na ulicama Kosova, a da socijalne nemire očekuje i centralnoj Srbiji.

Dodao je i da bh. političari nemaju suštinski valjan razlog da odbiju inicijativu jer ona, kako je rekao, ne prejudicira ustavna rješenja, ne zadire u status entiteta i bavi se isključivo socijalno-ekonomskim reformama.

"U Evropi bi nju nazvali tehničkom inicijativom jer se ona bavi tehničkim pitanjima, mada u nekom krajnjem rezultatu kad bi se sve to primenilo, verovatno bi se uzdrmale navike nekih političara u BiH da kontrolišu svoje narode i entitete i preko državnog centralizma nastave da vladaju, umesto da vladaju načela tržišne ekonomije", ocijenio je on.

OTEZANJE: Vehid Šehić, predsjednik Foruma građana Tuzla, podsjeća da je ranije već predvidio da će ponovo doći do otezanja u formiranju vlasti jer, kako je rekao, u BiH se ne poštuju Ustavom i zakonom predviđeni rokovi, nego politički lideri slobodno tumače kada i na koji način treba konstituisati izvršnu vlast.

Rekao je da je trenutno problem u FBiH jer se imenovanje Savjeta ministara uslovljava imenovanjem Vlade FBiH, što izaziva političku krizu.

"Može se vrlo lako očekivati da dođe do neke nove blokade ukoliko bi DF napustio koaliciju koju je napravio, što ne samo da bi produbilo krizu samo u FBiH i na nivou BiH, nego se postavlja pitanje ko će predstavljati BiH u razgovorima sa predstavnicima međunarodne zajednice", rekao je Šehić.

Rekao je da će sve to dovesti do još veće socijalne i ekonomske krize, posebno zato što, kako je rekao, Međunarodni monetarni fond više ne želi finansirati bh. institucije koje ne sprovode reforme.

"Mislim da građani BiH ne mogu sebi priuštiti ovakvu situaciju i ukoliko postoji iole političke odgovornosti u ovoj zemlji, morali bismo stvarno sjesti i iznaći rješenje i doći do kompromisa. Demokratija ne postoji ako svako sjedi u svom rovu i ne želi da vodi dijalog", naveo je Šehić.

Gostimir Popović, analitičar iz Banjaluke, smatra, pak, da je najvažnije da je RS pokazala da je stabilna i da njene institucije funkcionišu.

"Na zajedničkom nivou, nažalost, napravljeno je mnoštvo potpuno nepotrebnih institucija i zato je potpuno nemoguće doći do nekih zajedničkih ciljeva. Da je to ostalo onako kako je bilo definisano Dejtonskim sporazumom kad je BiH imala deset institucija, to bi bilo lakše. Ovako mi se to čini skoro nemoguće", smatra on.

Za razliku od Janjića i Šehića, Popović ne vjeruje da neformiranje vlasti na nivou BiH ima veze sa ekonomskom krizom, dodavši da politički predstavnici ne bi ni trebalo da slušaju zahtjeve Međunarodnog monetarnog fonda.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Trajna kriza vlasti može izazvati socijalne potrese

Izvor: Cafe.ba, 26.Jan.2015

BANJALUKA - Bosna i Hercegovina sebi ne smije dozvoliti da dođe u situaciju da se ponove protekle četiri godine, smatraju naši sagovornici, podsjećajući da proces formiranja vlasti ponovo usporava, a BiH ne uspijeva postići minimalni konsenzus o evropskom putu zemlje...Osim toga, upozoravaju da...

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.