Topčiderski park

Izvor: Politika, 11.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Topčiderski park

Topčiderski park je važan deo nacionalne, političke i kulturne istorije Beograda i srpskog naroda uopšte. Današnje ime dobio je još u 16. veku, po takozvanoj topčijskoj dolini, mestu na kome su Turci izlivali topove. Inače, ovaj park je jedan od najstarijih u Beogradu i prostire se na površini od 13 hektara. Od centra grada (Terazija) udaljen je samo pet kilometara. Pod zelenilom je oko 10 hektara i predstavlja idealno mesto za odmor i rekreaciju.

Uređenje parka počelo je u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prvoj polovini 19. veka, blagodareći knezu Milošu Obrenoviću, koji je tu podigao konak da bi bio blizu Beograda, a ipak van domašaja turskih topova. Pre kneza Miloša u Topčideru se nalazila dvospratna zgrada sa ribnjakom ispred nje. Tu je turski paša dolazio na "teferič".

Izgradnju Topčidera Miloš Obrenović je počeo 1831. godine podizanjem konaka, po projektu prvog arhitekte obnovljene Srbije Hadži Nikole Živkovića. Konak je završen 1834. godine. Miloš je povremeno boravio u njemu, a od 1859. stalno se tu nastanio. Tu je i umro 1860. godine.

Danas se u tom objektu nalazi Muzej Prvog i Drugog srpskog ustanka. Pored konaka, knez Miloš je podigao i crkvu poznatu pod imenom Topčiderska crkva, koja je posvećena svetim apostolima Petru i Pavlu. Građena je u isto vreme kada i konak i služila je kao dvorska kapela. Od 1858. u svešteničkom domu bilo je i sedište mitropolita. Po izgledu podseća na manastir u Vraćevšnici, u čijoj neposrednoj blizini je rođen knez Miloš.

U parku ispred konaka nalazi se i obelisk iz 1859. godine, koji je knez Miloš podigao u spomen svog drugog dolaska na vlast. Autor ovog obeliska je Franc Loran. Tu se nalaze i mnogobrojni spomenici od kojih su najvažniji "Žetelica" i spomenik Arčibaldu Rajsu, velikom prijatelju srpskog naroda.

Pored konaka, na mestu gde je bila krečana za njegovu gradnju, zasađen je platan kupljen u Beču, koji je danas zaštićen kao prirodna retkost. Visok je 44 metra sa krošnjom prečnika više od 50 metara, a hlad koji pravi zauzima površinu od 1.400 metara kvadratnih. Ispred platana je bio postavljen kamen "binjektaš" sa kojeg se knez Miloš peo na konja.

Topčiderski prostor je imao i nekoliko česama od kojih je najpoznatija Topčiderska česma.

Put od Beograda do Topčidera, sa obe strane, pratila je aleja bagremova. Godine 1894. proradila je i tramvajska linija Terazije–Topčider, tako da se do ovog omiljenog parka Beograđana moglo vrlo lako stići.

U današnje vreme park je izgubio društveni značaj koji je imao, a i estetski izgled mu je dosta narušen. No, i danas je to mesto idealno za odmor i šetnju.

Vaš dopisnik iz Turističke organizacije Beograda

[objavljeno: 11.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.