Test iz srpskog (maternjeg) jezika - kombinacija broj 3

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jun.2009, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Test iz srpskog (maternjeg) jezika - kombinacija broj 3

BEOGRAD - Proverom znanja iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, danas je održan kvalifikacioni ispit za upis u srednje stručne škole i gimnazije. Učenici sutra polažu kvalifikacioni ispit iz matematike.

Kvalifikacioni ispit iz srpskog (maternjeg) jezika za gotovo 72.000 učenika koji se upisuju u gimnazije i četvorogodišnje stručne škole počeo je u 10 sati, a ministar prosvete Žarko Obradović izvukao je pred sam start polaganja testa kombinaciju broj 3, sa 20 pitanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i poželeo đacima da ne žure.

Razloga za tremu nema, jer su zadaci uzeti iz zbirki koje su odštampane pre nekoliko meseci i treba samo pažljivo raditi, rekao je Obradović posle izvlačenja kombinacije, u direktnom prenosu na prvom programu Radio-televizije Srbije i prvog programa Radio Beograda.

On je istakao da će rešenja testa biti tokom dana istaknuta na sajtu Ministarstva prosvete i sajtu Radio-televizije Srbije.

Različit redosled ponuđenih odgovora

Rešavanje testa traje dva sata i, kako je preporučeno iz Ministarstva prosvete, kada dobiju test, učenici prvo treba pažljivo da pročitaju uputstvo za rešavanje, koje se nalazi na prvoj strani testa, a zatim da pristupe izradi.

Konačni odgovori iz srpskog, odnosno maternjeg jezika moraju biti napisani hemijskom olovkom, dok u toku izrade testa učenici mogu koristiti grafitnu olovku. Zabranjena je upotreba mobilnih telefona, "bubica" i popularnih "puškica".

Test se polaže u matičnim osnovnim školama, a prvi put ove godine ispit iz srpskog (maternjeg) jezika sadržaće nekoliko zadataka u kojima će biti promenjen redosled ponuđenih odgovora u odnosu na redosled dat u zbirci.

Ukoliko kandidat smatra da njegov rad na kvalifikacionom nije objektivno ocenjen ili da postoje greške u bodovanju, može po objavljivanju preliminarne rang-liste da uloži prigovor školskoj komisiji za upis.

Ako je kandidat i dalje nezadovoljan, može podneti prigovor okružnoj upisnoj komisiji.

Na osnovu uspeha u šestom, sedmom i osmom razredu, broja bodova dobijenih na takmičenjima, i na osnovu rezultata na kvalifikacionom ispitu izvršiće se rangiranje kandidata, koji su položili kvalifikacioni ispit za upis u gimnaziju i stručnu školu u četvorogodišnjem trajanju.

Učenik je položio kvalifikacioni ispit ako je ostvario najmanje po jedan bod iz svakog predmeta. Prvo će biti rangirani učenici koji su osvojili od pet do 20 bodova iz svakog od predmeta, a zatim i kandidati koji su osvojili najmanje po jedan bod iz svakog predmeta, do broja predviđenog za upis.

Upis 8. i 9. jula

Preliminarni rezultati kvalifikacionog ispita biće objavljeni 24. juna, dok će konačni biti objavljeni 29. juna.

Tokom 29. i 30. juna učenici će predavati popunjene liste želja sa odabranim školama, smerovima gimnazija i obrazovnim profilima, dok će se raspored i upis učenika u prvom upisnom krugu obaviti 8. i 9. jula.

U srednjim školama ima 88.799 raspoloživih mesta, od čega je blizu 75 odsto mesta predviđeno za gimnazije i stručne škole u četvorogodišnjem trajanju.

Za sutra u 10 sati zakazano je polaganje kvalifikacionog ispita iz matematike.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kvalifikacioni ispit za upis u srednje škole

Izvor: 24sata, 21.Jun.2009, 13:50

Oba ispitna dana u 9.50 sati ministar prosvete Žarko Obradović izvući će i saopštiti kombinacije pitanja za testove, a izvlačenje će prenositi prvi program radija i televizije nacionalnog servisa RTS.

Nastavak na 24sata...

U toku test iz srpskog jezika

Izvor: RTS, 22.Jun.2009

Na našem Internet portalu i na sajtu Ministarstva prosvete možete pogledati rešenja testa iz srpkog jezika. Preliminarni rezultati testiranja budućih srednjoškolaca biće poznati 24. juna, rekao ministar prosvete. Provera znanja iz matematike u utorak. Kombinacija 3Rešenje testa..Profesor Žarko...

Nastavak na RTS...

Srpski jezik uradili k’o od šale

Izvor: Blic, 23.Jun.2009, 09:20

Kvalifikacioni ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, održan je juče u svim osnovnim školama u Srbiji. Mali maturanti radili su test broj tri, koji je imao 20 pitanja, a sudeći prema prvim reakcijama, nije bio težak. Manjih problema đaci su imali samo sa padežima, a prepisivanja je bilo iako...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.