Izvor: Nezavisne Novine, 05.Maj.2016, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tanjir pun zdravlja u vrtićima, obavezni novi jelovnici

BANJALUKA - Tanjir pun zdravog povrća, komada mesa koji donosi za razvoj prijeko potrebne proteine, svaki dan druga voćka te čaša mlijeka uskoro će se morati naći na trpezi svih mališana u predškolskim ustanovama.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS naredilo je izradu jelovnika koji će se po završetku i zvaničnom usvajanju primjenjivati u svim vrtićima širom RS.

"Pravilna i uravnotežena >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << ishrana spada među najvažnije pozitivne činioce zdravlja. Načela pravilne ishrane zasnivaju se na usklađivanju izbora i količine hrane u skladu sa uzrastom, polom i energetskim zahtjevima", rekli su u Ministarstvu prosvjete i kulture RS.

Kako kažu, trenutnim Zakonom o predškolskom vaspitanju i obrazovanju propisano je da radi unapređenja zdravlja i razvoja djece predškolska ustanova treba da primjenjuje standarde i normative u oblasti ishrane, njege, preventivno-zdravstvene i socijalne zaštite, novim jelovnikom će zdravlje i sigurnost samo biti podignuti na još viši nivo.

Novi jelovnik će biti koncipiran na modelu "Moj tanjir", po kojem se, kako je rečeno, bar po onom što je do sada urađeno, vidi da je odlično osmišljen.

Četvrtina tanjira će se sastojati od skrobne hrane kao što su krompir i riža, druga četvrtina tanjira predviđena je za bjelančevine meso, ribu i sir.

Preostala polovina tanjira rezervisana je za zdravo povrće kao što su kupus, brokula, mahune, špinat, blitva, mrkva, pečurke, karfiol. Takođe svaki mališan bi uz već sve navedeno uz obrok dobio i šolju obranog mlijeka ili jogurta i na samom kraju kao zdravi desert komad voća.

Pošto se radi o kolektivnoj ishrani djece koja su u najvažnijem periodu razvoja, kako je pojašnjeno, postoji niz specifičnosti zbog kojih se tom pitanju mora posvetiti posebna pažnja u svim društvenim sistemima.

Organizovana, odnosno normirana i stručno vođena ishrana je jedina garancija da će dijete dobiti količinu hrane koja po sastavu odgovara njegovim potrebama. Normativi ishrane djece i omladine u uslovima kolektivnog smještaja u predškolskim ustanovama čine osnov pravilnog planiranja, organizovanja i kontrole ishrane.

Prilikom planiranja ishrane u obzir su uzeti svi faktori  od uzrasta djece, fizičkih i psihofizičkih karakteristika određenog uzrasta i ritma života, dužine boravka djece u ustanovi, na osnovu čega se određuje ukupan broj obroka, raspoređenih u pravilnim vremenskim razmacima.

Takođe, novim jelovnikom u samom vrtiću moraće biti zadovoljeno 75 odsto ukupnih dnevnih energetskih potreba i 90 procenata dnevnih potreba u životinjskim bjelančevinama, mineralima i vitaminima.

"Pripremljeni obroci treba da budu sastavljeni od preporučene kombinacije različitih namirnica iz svih grupa, kako bi se uz odgovarajući energetski unos, omogućilo i zadovoljavajuće unošenje svih potrebnih hranjivih materija za normalan rast i razvoj", navedeno je u studiji izrade jelovnika.

Još jedna od novina koja će biti uvedena su jelovnici prema godišnjim dobima koji su sastavljeni primjenom softverske aplikacije programa  "Diet asses & plan", računarskog programa za analizu dijetarnog unosa i planiranje ishrane koji se već koristi u Srbiji.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.