Tačka na slučaj KC Požega: Direktorka nezakonito smenjena, ali nije vraćena na posao

Izvor: Blic, 30.Mar.2017, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tačka na slučaj "KC Požega": Direktorka nezakonito smenjena, ali nije vraćena na posao

Slađana Varagić Petrović, bivša direktorka Kulturnog centra Požega, neće biti vraćena na čelo ustanove kulture kojom je godinama rukovodila.

Spor koji je ona vodila protiv aktuelne vlasti, smatrajući da je nezakonito smenjena, završen je pred Apelacionim sudom u Kragujevcu presudom – Slađana je izvojevala pobedu, ali pirovu. Sud je našao da je nezakonito smenjena, opštinu Požega obavezao da plati 103.500 dinara na ime sudskih troškova, ali se i proglasio nenadležnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << „da u radnom sporu odlučuje umesto poslodavca o raspoređivanju zaposlenih“!?

O Slađani Varagić Petrović pročulo se krajem 2015. kada ju je, posle promene lokalne vlasti, novi predsednik opštine Milan Božić, okrivio za porast gledanosti rijaliti šoua u Požegi. Predsednik je tu tvrdnju obrazložio „za većinu Požežana ne razumljivim izložbama koje ona ogranizuje, zbog čega se narod u nedostaku kulturnog programa okrenuo „Farmi“ i „Parovima“.

Opštinska skupština smenila ju je uz obrazloženje da kao direktor Kulturnog centra „nije iskoristila prava na povraćaj akciza za nabavljeno gorivo“. Slađana je presavila tabak smatrajući da je nezakonito smenjena, pa je septembra 2016. Sud u Užicu doneo presudu u njenu korist, naloživši opštini da je vrati na mesto direktora Kulturnog centra u roku od osam dana. Opština je na prvostepenu presudu odgovorila žalbom Apelacionom sudu.

Žalba je odbijena, ali presuda nije potvđena u celosti – Slađana je nezakonito smenjena, ali neće direktorovati Kulturnim centrom.

- Apsurdnost preduse Apelacionog suda ogleda se u činjenici da se njom potvrđuje nezakonitorst Rešenja o razrešenju sa mesta direktorka pre isteka mandata, a istovremeno sud odbacuje zahtev za mesto direktora sa potpuno pravno neodržim obrazloženjem da „sud nije nadležan da u radnom sporu odlučuje umesto poslodavca o raspoređivanju zaposlenih“ – saopštio je Vladimir Radovanović, advokat bivše direktorke.

Slađana Varagić Petrović kaže da ostaje nejasno da li je presuda doneta po političkom uticaju.

- Posle prvostepene presude u Užicu, kojom je naloženo moje vraćanje na mesto direktora KC, predsednik opštine Milan Božić je obećavao da ja neću biti direktorka po cenu i da apelacioni sud potvrdi presudu, odnosno „sud nas neće naterati da je vratimo na posao – kaže Slađana.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.