Izvor: Kurir, 01.Feb.2015, 07:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TUŽILI INFOSTAN: Bespravno naplaćuju usluge i odaju podatke građana!

BEOGRAD - Savez nezavisnih organizacija potrošača podneo je tužilaštvu krivičnu prijavu protiv JKP „Infostan“ zbog, kako kažu, nezakonitosti u poslovanju tog javnog preduzeća.

Savez tvrdi da su ovo javno preduzeće prijavili i Narodnoj banci Srbije, i to zbog nezakonitog posredovanja u naplati osiguranja.

- Objedinjena naplata svih komunalnih usluga trebalo bi da koristi svima, ali građani već godinama trpe štetu - tvrde u Savezu i dodaju da je prvi, vrlo uočljiv >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << problem taj što se preko iste uplatnice plaćaju i nekomunalne usluge, kao što je održavanje zgrade.

- To nije komunalna usluga, tu građani plaćaju avansno za neku buduću uslugu koja će možda biti obavljena. Postavlja se pitanje da li „Infostan“ na taj način prikuplja depozite građana - ukazuju potrošačke organizacije. Iz „Infostana“ su za RTS poručili da „ne mogu da se izjasne o prijavi jer je nisu ni dobili“ i naglašavaju da posluju po zakonu. U NBS su za RTS potvrdili da su dobili prijavu, a da li je ona opravdana, saopštiće „čim njihove stručne službe ispitaju slučaj“.

Potrošači ukazuju na to da je „Infostan“ osiguravajućim kućama dao lične podatke građana Srbije! Pravni savetnik Saveza nezavisnih organizacija potrošača Miroslav Vasić kaže da su iz određenih oblasti osiguranja upućivali ponude potrošačima za sklapanje ugovora i naplaćivali usluge osiguranja, za šta nisu imali zakonskog osnova. Takođe, izvršitelji imaju pravo da bez odluke suda prinudno naplate samo dug za komunalne usluge.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.