Izvor: Blic, 18.Nov.2016, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TEŠKA NEDELJA ZA "PINK PANTERE" Otkriveni lopovi koji su harali Barselonom, "pao" Srbin - vođa bande!

Špaska policija identifikovala je dvoje pripadnika "Pink Pantera" koji su harali Barselonom, a u Emiratima osuđen jedan od vođa bande - Borko Ilinčić (34).

Naime, kako pišu mediji u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), i treći pripadnik grupe koja je obavila jednu od najspektakularnijih pljački - kada je 2007. godine iz tržnog centra "Wafi" u Dubaiju otela nakit u vrednosti od četiri miliona dolara - osuđen je pred tamošnjim sudom na 10 godina zatvora.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << EMIRATI

Iako mediji u UAE ne navode njegove ime, prema opisu dela i tajmingu hapšenja i izručenja može se zaključiti da je u pitanju Borko Ilinčić (34), pripadnik "Pantera" koji je u februaru 2014. godine uhapšen u Španiji, a u oktobru prošle godine izručen UAE. Ilinčić je, prema navodima optužnice, bio vozač grupe.

Njegova uloga bila je da obezbedi vozila za bekstvo iz Dubaija, ali i da jednim od dva ukradena automobila probije izlog zlatare, koju su potom ostali članovi ganga poharali. Inače, Ilinčić je, kako je "Blic" pisao, dijamante koje je dobio kao nagradu posle pljačke, pokušao da proda poznatom zlataru Nebojši Bojoviću, bratu vođe Zemunskog klana Luke Bojovića. Osim Ilinčića, u UAE suđeno je još i Nikoli Milatu (33), osuđenom takođe na 10 godina robije i Milanu Mitiću (53), koji je oslobođen optužbi.

ŠPANIJA

S druge strane, kako pišu španski mediji, tamošnja policija uspela je da identifikuje dvoje lopova koji su učestvovali u četiri pljačke zlatara u Barseloni tokom prošle i pretprošle godine, kada je ukraden nakit u ukupnoj vrednosti oko 540.000 evra. Radi se o dvoje Srba, Jeleni Rakočević Milanović (40) i Radivoju Nikolić (40), takođe pripadnicima bande “Pink Panter”, koji su u januaru ove godine uhapšeni u italijanskoj Vićenci, nakon pljačke nakita u vrednosti od preko 1,2 miliona evra.

Osim putem fotografija i otisaka prstiju, španska policija identifikovala je lopove na još jedan, posebno interesantan način. Naime, italijanski karabinjeri su španskoj policiji poslali sadržaj mobilnih telefona srpskih lopova, odnosno (između ostalog) i fotografije koje su lopovi pravili. Na njima se vide etikete pojedinih komada nakita koji su ukradeni u Barseloni, sa prepoznaljivim žigom opljačkanih zlatara i serijskim brojevima ukradenog nakita.

Prva u nizu pljački dogodila se 15. septembra 2014, kada je jedno od dvoje lopova koji je ušlo u zlataru u trenutku dnevnog "špica", i krišom obilo vitrinu otevši ogrlicu i prsten vredan 36.600 evra. Sledeća pljačka dogodila se 26. oktobra, kada su dva Jelena i Radivoj uz pomoć još jednog saučesnika oteli 237.500 evra pazara iz tašne jednog od zaposlenih u zlatari. Dok je Jelena skretala pažnju ranidicima, dvojica lopova otela su pazar. Istim metodom, mesec dana kasnije, lopovi su ukrali nakit vredan 4.394 i 272.079 evra iz dve zlatare u Barseloni. Inspektori su ubeđeni da je ove akcije izvela ista grupa, koja je imala ozbiljnu logistiku i pripremu, a u kojoj su Jelena i Radivoj bili samo neposredni izvršioci pljački. Inspektori smatraju da je Jelena u svim akcijama bila takoreći "amac" za žrtve: naglašavaju njenu lepotu i upečatljiv stil oblačenja, koju španski mediji nazivaju "savršen".

ITALIJA

Dvoje srpskih lopova palo je u Vićenci u januaru ove godine, kada su operisali na svetski poznatom sajmu nakita "Vićencaoro". Nikoliću i njegovoj saučesnici lisice na ruke stavljene su u jednom hotelu u Milanu, a nakit ipak nije pronađen u njihovoj sobi.

- Dvoje srpskih kradljivaca došli su na dan otvaranja na sajam, koji je bio izuzetno obezbeđen. Nikolić je, uprkos tome, uspeo neprimetno da otvori jednu vitrinu i uzme dijamante. Njegova saučesnica dragulje je odmah strpala u tašnu, nakon čega su izašli, ne skrećući pažnju na sebe - pisala je u januaru italijanska štampa.

Izlagači i zaposleni na sajmu ubrzo su primetili da nedostaje vredan nakit a nakon pregleda sigurnosnih kamera za oko im je zapao srpski par. Policajci su im ubrzo ušli u trag, pa su uhapšeni u hotelu u blizini Milana. U sobi je pronađeno nekoliko perika, među kojima je i ona koju je tokom krađe nosio Nikolić, a utvrđeno je da su Nikolić i njegova saučesnica koristili falsifikovana dokumenta kako bi ušli na sajam.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

IZBEGAO DOŽIVOTNU ROBIJU Vođa "Pink Pantera" osuđen u Emiratima na 10 GODINA ZATVORA

Izvor: Blic, 18.Nov.2016

Jedan od vođa bande "Pink Panter" Borko Ilinčić (34) osuđen je u Emiratima na ponovljenom suđenju na 10 godina zatvora zbog pljačke juvelirnice...Ilinčić je kao pripadnik grupe koja je izvela jednu od najspektakularnijih pljački 15. aprila 2007, kada su iz tržnog centra "Vafi" u Dubaiju oteli...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.