Svetski dan medija: Država dužna da poštuje pravo na slobodu izražavanja novinara

Izvor: Press, 03.Maj.2013, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski dan medija: Država dužna da poštuje pravo na slobodu izražavanja novinara

Udruženje novinara Srbije (UNS) izdalo je, uoči obeležavanja Svetskog dana medija, Proglas u kome ističe da su novinari i novinarstvo u Srbiji u najtežem ekonomskom položaju u novijoj istoriji i da su ugrožene medijske slobode u zemlji.

UNS je, u okviru akcije "Pet minuta gromoglasne tišine", pozvao medije da danas od 11.55 do 12 sati, prekinu program i pročitaju i objave Proglas.

Sindikat novinara Srbije i Koalicije zaposlenih u medijima pozvali su kolege da >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << se pridruže tradicionalnoj akciji UNS-a i zamrače ekrane, isključe ton i prekinu rad na pet minuta.

Istovremeno, oni su Ministarstvu kulture i informisanja uputili poruku u kojoj ističu da je potrebno braniti medije od ljudi koji govore o privatizaciji medija, a misle na sopstvene interese i onih koji na sav glas pričaju o slobodi medija, a misle na profit.

U saopštenju se dodaje da Sindikat novinara i Koalicija, iako predstavljaju većinu srpskih medija, nemaju predstavnike u radnoj grupi kako bi ravnopravno mogli da zastupaju interese novinara širom Srbije.

U godišnjem izveštaju Organizacije "Fridom haus" navodi se da je Srbija na 74. mestu kada se radi o slobodi medija, i da spada u grupu "delimično slobodnih zemalja", gde većina medijskih kuća protežera neku političku partiju.

"Fridom Haus" kritikuje nedostatak potpune transparentnosti kada je u pitanju vlasništvo nad medijima u Srbiji, ali i pohvaljuje vlast zbog slobodnog pristupa internetu za sve građane.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun i generalna sekretarka UNESKO-a Irina Bokova su, u zajedničkoj poruci su ukazali da je sloboda izražavanja od suštinskog značaja za izgradnju slobobodnog i demokratskog društva i jačanje prava pojedinaca.

Ban i Bokova ističu neophodnost postojanja sigurnog okruženja u kojem svi mogu da govore slobodno i otvoreno, bez straha i odmazde.

Predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić je izjavio da je slobodna, pluralistička i nezavisna štampa od ključnog značaja za "naše napore promovisanja ljudskih prava i dobrog upravljanja".

Centralna manifestacija obeležavanja Svetskog dana slobode medija ove godine održava se u organizaciji UNESKO-a u gradu San Hoseu na Kostariki, od 2. do 4. maja.

Glavna tema skupa je "Sigurni da govore: Obezbeđivanje slobode izražavanja u svim medijima", sa posebnim akcentom na sigurnost novinara, pitanja nekažnjivosti i digitalne bezbednosti, znači traži se veća bezbednost za novinare, koji se svakodnevno suočavaju sa različitim preprekama i opasnostima.
 
Izvor: Tanjug

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pet minuta tišine za slobodu medija

Izvor: Akter, 03.Maj.2013

Neobjavljivanjem vesti u periodu od 11:55 do 12:00 Dnevni Akter se priključio akciji “Pet minuta gromoglasne tišine”

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.