Izvor: S media, 30.Apr.2012, 04:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švedski intelektualci podržali voditelja koji je vređao Srbe

Nakon što je sa stokholmske radio stanice suspendovan Gert Filking, voditelj koji je vređao Srbe, nazivajući ih Brejvicima, svinjama psihopatama i retardima u svojoj emisiji, u njegovu odbranu stali su istaknuti novinari, organizacije i političari koji podržavaju govor mržnje. Oni čak traže da se Radio 1 izvini Gertu zbog suspenzije. Prema pisanju švedskih medija, tamošnji istaknuti borci protiv rasizma, ksenofobije i netolerancije otvoreno brane govor mržnje švedskog >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << voditelja i dopunjuju ga novim, još otrovnijim optužbama na račun srpskog naroda.

Poslušajte kako se švedski voditelj izvinio Srbima (AUDIO)

Suspendovan voditelj koji je vređao Srbe

Voditelj se pokajao: Srbi, izvinite što mislim da ste Brejvici

Novinarka i borac protiv netolerancije Lisa Bjurvald , u autorskom tekstu „Kukavička suspenzija Gerta" objašnjava da namera voditelja nije bila da uvredi srpski narod u celini, nego da pokaže da su Brejvikove ekstremne ideje široko prihvaćene u u Evropi. Ona Ističe:

- To da Srbija nema političku volju da izvede svoje ratne zločince pred lice pravde je više nego poznato, kao i da se ti ratni zločinci veličaju poput heroja i da mnogi smatraju da je genocid mit .

Njen kolega, ugledni novinar Robert Ašberg, u kolumni naslovljenoj „Smešno preterane reakcije" poistovetio je Srbiju sa nacističkom Nemačkom. On se u tekstu ruga protestu ambasadora Srbije u Stokholmu Dušana Crnogorčevića.

- Može li se reći da su Nemci započeli Drugi svetski rat? Ako se to kaže na radiju, da li će nemački ambasador napisati protestno pismo u ime svih uvređenih Nemaca? - zapitao je Ašberg, dok je stokholmski političar Partije zelenih Jonas Paulson zatražio da se Radio 1 izvini Gertu Filkingu zbog suspenzije.

Srbi u Švedskoj spremili tužbu za govor mržnje

Ove reakcije ponovo su uznemirile organizacije Srba u Švedskoj, koje su protiv suspendovanog Gerta Filkinga prošle nedelje spremile tužbu zbog govora mržnje. Predsednik Saveza Srba u Švedskoj Miodrag Krljić napominje da je tužba predata u petak, ali da su sada prinuđeni da krenu u borbu i protiv novih provokacija.

- Kampanja koju vodimo sada se proširila i nije usmerena samo na Gerta Filkinga, već i na druge ličnosti iz javnog života Švedske. Novinarima, glumcima i piscima koji su stali uz njega neprestano šaljemo pisma, mejlove i poruke sa činjenicama o ratovima u Bosni i Hrvatskoj i na Kosovu, kao i o našoj zemlji. Pokušavamo da im dokažemo šta je prava istina i digla se velika prašina - ističe Krljić.

On objašnjava da, iako su ovakvi stavovi strašni, Srbima u Švedskoj nisu previše čudni, jer se oni već 20 godina suočavaju sa ogromnom propagandom protiv srpskog naroda:- Ljudi u Švedskoj od 90-ih godina gledaju, čitaju i slušaju svakakve neistine o Srbima. Veoma je teško sada sve to pobiti dokazima i potrebno je dosta vremena da se izmeni slika o nama.

Prvi pružili ruku

Predsednik Udruženja Srba u Malmeu Željko Rudaković dodaje da je ipak iznenađen što su borci protiv rasizma, ksenofobije i netolerancije u Švedskoj stali uz radikalnog voditelja Radija 1.

- Već 20 godina se svako od nas u ličnim kontaktima i organizacijama bori protiv stereotipa i osuda usmerenih prema našem narodu. Žao mi je što na početku medijskog rata koji je vođen protiv Srbije devedesetih godina nismo žešće uzvratili u tom pogledu. Nažalost, nemamo dovoljno medijskog prostora da brže menjamo sliku o nama u ovdašnjoj javnosti - priča Rudaković.

Sekretar Međunarodne inicijative za praćenje antisrbizma Miroslav Ilić objašnjava da je za nas veoma uvredljiv ovaj način rasprave o zločinima, zato što smo pokazali najveći napor ka uspostavljanju mira u regionu.

Press

Foto: www.radio1.se

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Srbi krivi za sve ratove

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Apr.2012

Pojedini švedski intelektualci suspenziju voditelja Filkinga sa Radija 1 nazvali kukavičkom i baš kao i on poistovetili Srbe sa najvećim zločincima.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.