Švedski desničari žele referndum o imigracionoj politici

Izvor: Blic, 30.Avg.2015, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švedski desničari žele referndum o imigracionoj politici

Švedska stranka krajnje desnice "Švedske demokrate", koja je nedavno prvi put zauzela prvo mesto po popularnosti, želi održavanje referenduma o imigracionoj politici te zemlje.

Džimi Akeson, lider "Švedskih demokrata"

"Vreme je za referendum u Švedskoj o našoj imigracionoj politici", rekao je lider "Švedskih demokrata" Džimi Akeson tokom govora okupljenim pristalicama.

Analitičari navode da su veoma male šanse da Akeson dobije potrebne glasove pošto >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se parlament mora izjasniti o tome da li će referendum biti održan a u Švedskoj je od 1922. godine održano samo šest sličnih glasanja.

Švedska je prošle godine primila 80.000 izbeglica.

Akeson je istakao da otvorena politika i bogati socijalni sistem u Švedskoj doprinosi tragediji, koja se trenutno dešava u Evropi.

"Švedske demokrate" ušle su u saziv parlamenta 2010. godine s ciljem ograničenja imigracije.

Postali su treća po snazi partija na opštim izborima 2014. godine sa 12,9 odsto glasova i 49 od 349 poslaničkih mesta u parlamentu.

Nedavni rezultati istraživanja pokazuje da ova partija ima 25,2 odsto podrške ili po prvi put najviše u Švedskoj čime su bili ispred i "Socijaldemokrata" premijera Stefana Lofvena.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.