Sve više kriminalaca dobija nanogicu

Izvor: Radio 021, 30.Jun.2015, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više kriminalaca dobija "nanogicu"

U prvih pet meseci ove godine izrečeno je 2.100 kazni kućnog zatvora, što u odnosu na celu 2014. godinu predstavlja povećanje za nešto više od hiljadu, rečeno je na konferenciji "Perspektive alternativnih krivičnih sankcija i mera restorativne pravde u Srbiji".

Načelnica odeljenja za tretman i alternativne sankcije Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dušanka Garić rekla je da je u prvih pet meseci 2015. godine izrečeno 2.100 kazni kućnog zatvora, 256 kućnog pritvora, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << 2.603 kazni rada u javnom interesu i 44 uslovne osude sa zaštićenim nadzorom.

Broj kazni kućnog zatvora je u odnosu na celu 2014. godinu povećan za skoro hiljadu, budući da je tada bilo izrečeno 1.064 kazni kućnog zatvora, piše u saopštenju Fondacije "Centar za demokratiju", u kome se dodaje i da je prošle godine bilo izrečeno samo sedam uslovnih kazni sa zaštićenim nadzorom.

Učesnici konferencije su kao jedan od razloga za slabiju primenu alternativnih krivičnih sankcija u Srbiji naveli nejasnoće u Krivičnom zakoniku i Zakonu o krivičnom postupku i predložili njihovu izmenu. Kao problem je naveden i mali broj Poverenika za izvršavanje alternativnih krivičnih sankcija, a njihovo veće angažovanje otežava zabrana zapošljavanja u javnom sektoru.

Srbija je članica Saveta Evrope koja je u vrhu liste zemalja koje imaju problem prenaseljenosti zatvora, a primenom alternativnih sankcija se rasterećuju zatvorski kapaciteti, štede se budžetska sredstva, resocijalizuju osuđena lica.

Kako navode iz te fondacije, projekat "Promocija alternativnih krivičnih sankcija i mera restorativne pravde" je podržala Evropska unija i deo je programa "Evropski instrumenti za demokratiju i ljudska prava".

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.