Svaka radnja druga cena

Izvor: Radio 021, 28.Jul.2014, 11:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svaka radnja druga cena

Potrošači širom Srbije izdvajaju različite sume novca za iste namirnice, a cene variraju ne samo od grada do grada, već i od radnje do radnje istog maloprodajnog lanca.

Razlike u cenama su tolike da se često osnovne namirnice istih dobavljača u domaćim prodavnicama razlikuju u ceni i do 50 odsto. Tako za kilogram junećeg mesa treba platiti od 449 dinara, koliko je u Užicu i Pančevu, do 619 dinara, koliko ga plaćaju stanovnici Vranja.

- Svinjsko meso košta od 390 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u Zrenjaninu do 500 dinara u Novom Pazaru, gde je pak teletina najjeftinija i košta 700 dinara, a najskuplja je u Kragujevcu i Pančevu gde iznosi 949 dinara. - pokazuju najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Tolike razlike u cenama istih proizvoda još jednom pokazuju koliko se od radnje do radnje može uštedeti. U zavisnosti od lokacije, odnosno kraja u kom žive, prodajne mreže, ali i kupovne moći, kupci za iste namirnice odvajaju različite sume novca.

"Tako visoki rasponi u cenama istih namirnica znak su da ne funkcioniše tržište", kaže Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača i dodaje da "zbog niskog standarda i slabe kupovne moći trgovci sve pažljivije određuju cene, jer je ekonomska kriza donela i oštar pad prometa. Tako trgovački lanci postepeno usklađuju poslovanje sa standardom prosečnog potrošača.

Najdrastičnije razlike su kod cena svežeg mesa i prerađevina, ali i kod mlečnih proizvoda, ulja i masti. Ponekad se za novac potreban za kilogram ili litar na jednom mestu, na drugom mestu mogu kupiti dva. Tako se, na primer, litarski jogurt može kupiti za 69, ali i za 105 dinara, slično je i sa mlekom koje varira od 70 do 95 dinara za litar. Brašno trenutno u trgovinama košta od 42 do 65, dinara, a suncokretovo ulje od 89 do 121 dinara za litar.

Cene voća i povrća su u još većem neskladu, pa tako kilogram kupusa u Leskovcu staje 25, a u Beogradu 50 dinara, krompir je u Kragujevcu 35, a u Beogradu 70 dinara. Cena pasulja varira od 280 do 400 dinara, dok se jabuke najpovoljnije mogu pazariti u Kraljevu gde koštaju 40 dinara, dok u prestonici koštaju i po 100 dinara za kilogram.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.