Izvor: Nezavisne Novine, 28.Maj.2017, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Supermame" brane svoj kvart

Grupa majki koja se okupila oko projekta "Supermame" tvrdi da su one te koje su smirile strasti na ulicama svog kvarta u švedskoj prijestonici Stokholmu, što ih je dovelo na naslovne strane štampe. Istovremeno su pridobile omladinu, koja ih poštuje za sve što čine.

Fatma Ipek je žena koja je idejni tvorac "Kvinnokraft" (Ženska snaga), koja zajedno sa svojim koleginicama, prvenstveno majkama, svako veče patrolira ulicama kvarta Fitja. S ovim neobičnim patrolama započele >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << su 2016. godine, a sve s ciljem da smire strasti među omladinom, koja dosta vremena provodi na ulicama kvarta. Takođe, željele su da uvedu red u njihovo ponašanje i zasad u tome i uspijevaju.

"Ovaj projekat je ušao u drugu godinu postojanja i definitivno se vidi promjena. Stvorili smo jedno daleko bezbjednije okruženje i nadamo se da će biti još pozitivnih promjena u budućnosti", rekla je Ipekova.

Fitja je kvart koji se godinama bori s prvenstveno socijalnim problemima, a kulminacija je bila 2013. godine, kada su izbili neredi. Inače, Fitja je jedno od šest "kritičnih područja" Švedske.

Najveći broj stanovnika je turskog porijekla i, prema riječima Ipekove, uloga majke u turskoj kulturi jeste da zahtijevaju poštovanje od mladih, a to je nešto na šta čak ni policija ne može da utiče.

"Mladi ljudi su različito reagovali, ali većina stanovnika Fitje je prihvatila naš projekat, jer dijelimo iste kulturološke navike, a te navike podrazumijevaju da se majke moraju poštovati. To poštovanje danas vidimo na svakom koraku, tokom naših patrola", kaže Ipekova.

"Mnogi misle da smo prijatna pojava i omladina nam prilazi i pozdravlja nas. Drugima je, opet, neprijatno jer znaju da ne smiju ispasti glupi pred mamama. Da li je ovo privremen naš uspjeh, tek ostaje da vidimo", dodaje ona.

Ipak, ovo ne znači da je projekat bio prihvaćen od samog početka. Naime, u početku je bila ideja da u patroli budu zajedno žene i muškarci. Međutim, muškarcima se nije svidjelo da žene imaju glavnu ulogu u obezbjeđivanju sigurnog okruženja.

"U početku smo patrolirali zajedno s muškarcima, ali nisu htjeli da sarađuju i nisu se slagali s našim idejama. Neki od njih su mišljenja da žene treba da sjede u kući, a mi to nismo prihvatale", kaže Ipekova. Ipak, to ih nije moglo odvratiti od njihove ideje.

"Ja sam ta koja je došla na ideju, bila sam prva koja je krenula u sve to i pokazale smo svima da smo supermajke. U našim patrolama učestvuju i žene od 5060 godina. I ne, nije nam mjesto u kući, kućanski poslovi nisu svrha našeg postojanja", kaže ona.

Na pitanje da li je njihov projekat moguće proširiti i na druge oblasti, posebno one koje se vode kao rizične, ona kaže da bi voljela da i drugi roditelji razmišljaju poput nje.

"Mislim da bi nam svima bilo bolje da su roditelji još ranije krenuli u patrole, ne bi došlo do nereda", kaže Ipekova na kraju.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.