Suđenje žandarmima zbog napada na Andreja Vučića 24. marta

Izvor: Radio 021, 03.Mar.2015, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje žandarmima zbog napada na Andreja Vučića 24. marta

Viši sud u Beogradu zakazao je za 24. mart početak suđenja osmorici žandarma koji se terete za napad na Andreja Vučića i osoba u njegovoj pratnji, kada su se probili kroz kordon obezbeđenja Parade ponosa.

Pripadnici Žandarmerije terete se da su kao saučesnici izvršili krivično delo napad na vojno lice u vršenju vojne službe u sticaju sa krivičnim delom zlostavljanje i mučenje. Oni se terete i za krivično delo zloupotrebe službenog položaja, u vezi sa njihovim učešćem >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u događajima na dan održavanja Parade ponosa.

Zaštitnik građana Saša Janković podneo je Višem javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu 14. januara protiv dvojice pripadnika Uprave Vojne policije zbog napada na pripadnike Žandarmerije u vršenju službene dužnosti. Prijave koje je podneo su odbačene, a on je prijave podneo zbog sumnje da su se oglušili o usmena naređenja, nastojeći da prođu kroz postavljeni kordon i uđu u prostor koji su štitili pripadnici Žandarmerije. Zaštitnik je o tom incidentu tražio dokumentaciju iz Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova, ali odgovor vojnog ministarstva nije dobio.

Više javno tužilaštvo podiglo je optužni predlog protiv Predraga Mitrovića, Slavka Stojanovića, Dragana Savića, Dalibora Đorđevića, Zlatka Gigića, Bobana Lekića, Mitra Milosavljevića i Radeta Matića.

Zamenik višeg tužioca juče i prekjuče saslušao je okrivljene žandarme, posle čega je doneo odluku o podizanju optužnog predloga. Prema nezvaničnim informacijama "Politike", svi žandarmi su tokom saslušanja kod tužioca ostali pri iskazima koji su dali u policiji, nekoliko dana posle incidenta.

Okrivljeni su ispričali da su na dan incidenta, oko 11.20 primetili da se prema njima kreće grupa od četiri nepoznate osobe. U jednom trenutku te osobe su stigle do kordona, a kako su ličile na osobe koje žele da napadnu učesnike Parade ponosa, zatražena su im dokumenta.

"Jedan od njih je iz džepa izvadio nešto što je ličilo na legitimaciju i uz niz uvreda rekao da je pripadnik Vojske Srbije. U jednom trenutku učinilo se kao da žele da probiju kordon i fizički se obračunaju sa policijom. Posle izvesnog vremena došlo je i do fizičkog obračuna", izjavili su žandarmi.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.