Stupove skidaju sa liste Uneska?

Izvor: Vesti-online.com, 29.Apr.2016, 05:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stupove skidaju sa liste Uneska?

Dugogodišnja obnova manastira Đurđevi stupovi kod Novog Pazara, zadužbine Stefana Nemanje iz 12. veka, kako zasad stoje stvari, najverovatnije, bar ne u skorije vreme, neće biti krunisana završetkom visokih kula - stupova po kojim je ova svetinja, nekada simbol Nemanjine moći, dobila ime.

Radovi na kulama zaustavljeni su pre dve godine s obrazloženjem da je to samo privremeno i da će brzo, dok se prikupi dodatna dokumentacija, biti nastavljeni, međutim, ako je suditi >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << po informacijama pristiglim iz Ministarstva kulture, koje finansira obnovu ovog kulturnog dobra pod zaštitom Uneska, nastavak radova na zidanju "stupova" nije u planu, a možda ga uopšte neće ni biti.

Radovi na obnovi crkve Svetog Đorđa u manastiru Đurđevi stupovi nisu stopirani, niti je reč o nemogućnosti daljeg finansiranja radova, već je sa dinamikom i predviđenim planom, u potpunosti izvršena dugogodišnja obnova i prezentacija hrama zasnovana na pouzdanim istorijskim i materijalnim podacima. Celovita obnova hrama, sa rekonstrukcijom kula, nije naučno utemeljena i ne postoje relevantni podaci na osnovu kojih bi kule bile obnovljene u punoj visini, ističe se u najnovijem saopštenju Pres službe Ministarstva kulture.

Obnovom kula bez pouzdanih činjenica o visini i načinu oblikovanja njihovog završetka bio bi materijalizovan jedan hipotetički izgled koji bi sadašnju dokumentarnost pažljivo restauriranih kula zamenio nečijom predstavom o njima, što je u suprotnosti sa osnovnim principima zaštite, konzervacije i restauracije spomenika kulture, navodi se dalje u saopštenju.

Pošto su Đurđevi stupovi pod zaštitom Uneska, Srbija se potpisivanjem Konvencije o zaštiti svetske kulturne i prirodne baštine obavezala da poštuje osnovne postulate i kriterijume na osnovu kojih je dobro upisano na Svetsku listu kao i na očuvanje autentičnosti i univerzalne vrednosti. Prekomernom i neutemeljenom obnovom ugrožava se autentičnost spomenika usled čega svetsko kulturno dobro može biti skinuto sa liste Uneska.

* Unesko zabranio zidanje Đurđevih stupova

* Obnova Đurđevih stupova: Svaki kamen na svom mestu

* Jeka novog zvona Đurđevih stupova

* Aco Pejović sa ćerkom peva za Stupove

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.