Studenti protestom dočekali brucoše

Izvor: Mondo, 01.Okt.2014, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti protestom dočekali brucoše

Studenti Filozofskog fakulteta već treći dan mirno protestuju. Probali su sa "upadom" na prijem brucoša, ali su, kako kažu, iskulirani jer nisu dobili reč. Na platou ispred fakulteta je stotinak studenata.

Foto: MONDO, Stefan Stojanović

"Praksa je da novoizabrani student prodekan drži kratak govor brucošima, ali je danas napravljen izuzetak, i verujemo da je to učinjeno namerno jer smo mi juče najavili da ćemo izneti naše zahteve", rekao nam je Vukašin Grozdić, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << jedan od organizatora protesta i predstavnik Filozofskog fakulteta u BU.

I Milica Milošanić, danas izabrana za prodekana Studentskog parlamenta, kaže da je jasno da nije dobila reč na prijemu brucoša jer je parlament podržao protest.

Oni ističu da studenti nisu hteli na nasilan način da iskažu svoje nezadovoljstvo, pa protest nastavljaju  ispred fakulteta.

"Plan je bio da odemo da se nađemo i sa kolegama sa Filološkog fakulteta u sali 11 tog fakulteta, ali je to sada pod znakom pitanja, jer je uprava zabranila okupljanje tamo", rekao nam je Vukašin.

Na platou je oko 300 studenata koji drže transparente na kojima piše "Stop pljački studenata", "Nismo saglasni", "Studenti nisu krava da se muzu", "Nemam keša."

Studenti traže šest obaveznih ispitnih rokova umesto pet, jer će novim zakonom svi studenti koji ne diplomiraju u roku od četiri godine, bez obzira da li su u četvrtoj godini ostvarili 48 bodova, u petoj godini se upisivati u statusu samofinansirajućih studenata.

Akademci žele da i dalje imaju pravo finansiranja iz budžeta godinu dana po isteku redovnog trajanja studija, ali i da se ne smanuje broj budžetskih mesta za master studije.

Takođe, insistiraju da se studentima prilikom upisa u narednu godinu ne naplaćuje prijavljivanje preko 60 bodova, kao i da i dalje mogu da prijavljuju preko 70 bodova.

 Studentima ne odgovara ni “visoka cena prijave ispita”, pa traže da ona bude snižena sa sadašnjih 420 dinara na 100 dinara, kao i da prva prijava za sve bude besplatna.

Problem je i to što “stari bolonjci”, odnosno studenti koji su fakultet upisali 2006. godine od danas gube status studenata, pa moraju ponovo da upisuju fakultete i plaćaju bodove koji su im ostali do završetka studija.

Organizatori protesta kažu da su svesni da uprava fakulteta ne može da ispuni sve njihove zahteve, ali da je to početak njihove "borbe."

"Ono što oni mogu da urade je da smanje cene plaćanja ispita, kao i da nam omoguće da ne plaćamo bodove koji idu preko 60. Za ostalo ćemo se obratiti ministarstvu, a nadam se da ćemo dobiti i podršku studenata drugih fakulteta", kaže Vukašin Grozdić.

Foto: MONDO, Stefan Stojanović

O koškanju sa obezbeđenjem se malo zna

Pitali smo studente za incident koji se dogodio u ponedeljak kada je došlo do sukoba jednog studenta i službenika fakulteta, ali niko od njih nije znao tačno da nam kaže šta se desilo. Neki baš tada nisu bili tu, a neki su stajali dalje u hodniku pa nisu ništa videli.

Jedna od verzija, bar tako prilčaju studenti, je da je čovek iz obezbeđenja prvo gurnuo jednu studentkinju, nakon čega mu je prišao student i rekao kako to nije u redu. Tada je radnik obezbeđenja udario mladića, a ovaj mu je uzvratio.

U jučerašnjem saopštenju Dekanata Filozoskog fakulteta je saopšteno da je neko od studenata napao službenika fakulteta i da je protiv njega podneta krivična prijava.

Studenti su potom izneli svoju verziju i naveli da postoji snimak napada, kako sa sigurnosne kamere, tako i na mobilnom telefonu nekog od studenata. Međutim, niko od organizatora ne zna ko poseduje snimak, a do uprave fakulteta nismo danas mogli doći.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Studenti u protestnoj šetnji

Izvor: Mondo, 01.Okt.2014

Studenti Filozofskog fakulteta već treći dan protestuju. Probali su sa "upadom" na prijem brucoša, ali su, kako kažu, iskulirani jer nisu dobili reč. Zajedno sa kolegama sa Filiološkog krenuli u protestnu šetnju...Nekoliko stotina studenta će prošetati Knez Mihailovom ulicom, Terazijama i zaustaviće...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.