Stroža pravila promocije inovativnih lekova

Izvor: Studio B, 26.Nov.2014, 14:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stroža pravila promocije inovativnih lekova

Od iduće godine proizvođači inovativnih lekova objavljivaće sve podatke o saradnji sa lekarima, medicinskim radnicima ili državnim činovnicima u promovisanju lekova koji se izdaju na recept, najavilo je Udruženje proizvođača inovativnih lekova INOVIA.

To znači da će 19 farmaceutskih kompanija, članica tog udruženja, imati obavezu da objave ime svakog zdravstvenog radnika kome su platile učešće na stručnim skupovima, odnosno naziv zdravstvene ustanove kojoj je data >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << donacija.

Novi Kodeks ponašanja pri promovisanju lekova koji se odnosi i na izdavanje lekova na recept i na komunikaciju sa zdravstvenim radnicima, koji primenjuje INOVIA, propisuje da se zdravstvenim radnicima ne sme davati, nuditi ili obećavati nikakav poklon ili novčana korist.

Zabranjeno je, kako je na konferenciji za novinare objasnio direktor Udruženja INOVIA Bojan Trkulja, davanje zdravstvenim radnicima i zdravstvenim ustanovama poklona koji spadaju u njihovu redovnu potrošnu robu. "Dozvoljeno je davanje informativnog i edukativnog materijala o novim lekovima u protivvrednosti 30 evra", kazao je Trkulja.

On je istakao da su nova pravila ponašanja pri promociji inovativnog leka usklađana s kodeksom Evropske asocijacije proizvođača inovativnih lekova (EFPIA) i stroža su od pravila koja sada važe u Srbiji. "Dobilo smo podršku Ministarstva zdravlja Srbije, a predlažemo da novi kodeks ponašanja pri promociji lekova i saradnji sa zdravstvenm radnicima, primenjuju i proizvođači generičkih lekova", kazao je Trkulja.

Po njegovoj oceni, nova pravila će doprineti daljem jačanju etičnosti, istinitosti, transparentnosti i nepristrasnosti u lečenju i nabavci lekova.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Stroža pravila promocije inovativnih lekova

Izvor: Blic, 26.Nov.2014

Od iduće godine proizvođači inovativnih lekova koji posluju u Srbiji objavljivaće sve podatke o saradnji sa lekarima, medicinskim radnicima ili državnim činovnicima u promovisanju lekova koji se izdaju na recept, najavilo je danas u Beogradu Udruženje proizvodjača inovativnih lekova INOVIA...To...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.