Izvor: N1 televizija, 03.Mar.2017, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stranke se žale na overe, notari tvrde da ih je dovoljno

Od početka marta potpise kojima građani daju podršku predsedničkim kandidatima za njihovu kandidaturu overavaju isključivo javni beležnici. Zakon koji to predviđa stupio je na snagu 1. marta i deo opozicije upozorava da je na taj način ugrožen izborni proces. Vlast ne želi da komentariše te tvrdnje, u Komori javnih beležnika kažu da ih je dovoljno.

Izvor: N1

Opstrukcija izbornog procesa. Tako u Pokretu Dosta je bilo govore o obavezi javnih beležnika da jedini >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << overavaju potpise koje građani daju predsedničkim kandidatima.

"Tri dana DJB pokušava da obezbedi notare za kandidaturu koju su planirali za danas, naravno nije nam omogućeno, nemamo notare za pun period koji nam je potreban. Ovo je skandalozno, mi imamo period od 10 dana da sakupimo potpise i u tom periodu nailazimo se na razne opstrukcije beležnika", kaže Vojin Biljić iz DJB.

U SNS-u ne žele da odgovaraju na optužbe "Dosta je bilo" da se radi o "Vučićevim notarima".

"Pa ne znam šta bih vam rekao, to je toliko ozbiljan političar da ja u ovom trenutku nisam u stanju da smislim dovoljno mudar odgovor", kaže Aleksandar Martinović.

Iako se većina drugih opozicionih stranaka slaže da može doći do problema sa overom potpisa i da je, zbog kratkih rokova, trebalo ostaviti mogućnost overe i u sudovima kao ranijih godina, većina ih veruje da će stići da obave posao na vreme.

"To može da eskalira u ogromnu krizu i ogroman problem, mi smo na to ukazivali na vreme, pratićemo iz dana u dan", kaže Boško Obradović iz Dveri.

"To je nepotreban manevar za koga se nadam da će odustati, od svega", kaže Gordana Čomić iz DS.

"Ako smo formirali tu službu, ona neka radi svoj posao, ja ne bih sada svakog notara u Srbiji žigosao kao naprednjaka", kaže lider LDP Čedomir Jovanović.

U izbornom stabu Saše Jankovića sasvim drugačija slika. Ljudi čekaju u redovima, po nekoliko sati, kako bi dali svoj potpis za kandidaturu bivšeg ombudsmana. Uvereni su da će za dva dana uspeti da skupe i overe dovoljan broj potpisa.

"Na svakom mestu u proseku imamo 6-8 timova koji pomažu da svi naši sugrađani obave taj proceduralni deo, ali onda dođe do zagušenja, a to je taj jedan notar i tu nema ubrzavanja", navodi Rade Mirić.

I dok se stranke žale, u Komori Javnih beležnika kažu da se overom potpisa za predsedničke izbore ne bavi samo stotinak javnih beležnika, već i njihovi pomoćnici i pripravnici pa se taj broj penje na 421 osobu koja je ovlašćena za to.

"Bez obzira što je taj rok kratak, ako uzmete da se dnevno može overiti bez problema 100 do 300 tako da sa ovim brojem možemo obaviti taj posao bez problema, pod uslovom, normalno, da kandidati mogu da obezbede 10.000 birača", kaže Miodrag Đukanović iz te komore.

U Komori priznaju da trpi redovan posao i da beležnici ne mogu da stignu sve da obave, ali da zbog toga rade i van radnog vremena i vikendom kako bi obavili sav posao koji je pred njima.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Da li je, pred izbore, dovoljno notara?

Izvor: N1 televizija, 03.Mar.2017

Od početka marta potpise kojima građani daju podršku predsedničkim kandidatima za njihovu kandidaturu overavaju isključivo javni beležnici. Zakon koji to predviđa stupio je na snagu 1. marta i deo opozicije upozorava da je na taj način ugrožen izborni proces. Vlast ne želi da komentariše te...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.