Stranke hapse policiju: Moćnici zaustavljaju privođenja privilegovanih

Izvor: Blic, 17.Apr.2014, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stranke hapse policiju: Moćnici zaustavljaju privođenja privilegovanih

Odlaganje hapšenja osumnjičenih u vezi sa zloupotrebama u „Galenici” nije prvi takav slučaj u domaćoj praksi. I ranije su stranke stopirale privođenje svojih članova Dejan Backović je već tri puta saslušavan zbog „Galenike“

Ovo je za „Blic“ potvrdilo više izvora iz MUP-a osvrćući se na priču o obustavi hapšenja direktora SPS i bivšeg čelnika UO „Galenike“ Dejana Backovića nakon „molbe” iz vrha SPS. Razlog odlaganja je to što je Backović morao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u roku da preda finansijski izveštaj za 2013. godinu o finansiranju kampanje.

Stručnjaci i poznavaoci prilika kažu da je reč o učestaloj praksi u kojoj političke partije intervenišu kako bi pritvaranja pojedinaca iz njihovih redova bila obustavljena ili makar prolongirana. Sagovornici „Blica” saglasni su u tome da ovakve stvari ne bi smele da se dešavaju, ali i da nas realnost demantuje.

Nikolić: To je nedopustivo

Kriminolog Zlatko Nikolić kaže da su ovakve stvari nedopustive, ali da smo svi svedoci da se dešavaju. U konkretnom slučaju je, kaže on, na MUP-u bilo da proceni da li je važnije hapšenje ili izveštaj.

- Kod nas je takvih priča bilo previše, naročito od devedesetih do danas. Moj utisak je da je tendencija da ih ima sve manje i da će se sve ređe dešavati. Svedoci smo da je mnogo „nedodirljivih” stiglo do praga u Bačvanskoj - kaže Nikolić.

- Pravo pitanje je na koji način je neko mogao da obustavi bilo kakvu aktivnost policije, ko je dao takav nalog i ko ga je sproveo. Mi u suštini vidimo samo posledice svega toga. Svima je jasno da pojedinci sedeći u Upravnim odborima upravljaju nekakvim kapitalom, ali je problem u tome da se ništa ne desi kada posao upropaste. U suštini, svi za to prvo optužimo direktore, a ne nalogodavce koji sede u tim UO i koji računaju s tim da će ih politička moć i uticaj zaštititi - kaže za „Blic” Božo Drašković, član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije.

Prema njegovim rečima, dok se političke pozicije, vlast, javni sektor i resursi koriste za lične ili stranačke interese, „mi nećemo stati na zelenu granu”.

- Pitam se kako je moguće da direktor partije, predsednik, član ili ko god dolazi da bude predsednik UO. U slučaju „Galenike”, da li je predsednik uopšte imao ikakvog iskustva sa farmacijom - pita se Drašković, istakavši da se ovakve stvari stalno dešavaju, ali su u slučaju većih sistema posledice ogromne pa se brže i vide.

On kaže da se u odnosu na prethodni period ništa nije promenilo, ali da ostaje i da se vidi kako će se stvari odvijati ubuduće, i ističe da Srbija ima sistemski problem i da nema hrabrosti da prizna da je najveća korupcija na najvišim nivoima vlasti.

Ministar je bog

Direktor SPS Dejan Backović trebalo je da bude uhapšen u subotu.

- Na terenu je bilo 60 policajaca, sve je bilo zakazano, akcija je trebalo da počne oko sedam sati ujutru, ali do nje ipak nije došlo zbog urgiranja „sa najvišeg nivoa” - kaže za „Blic” jedan od visokih funkcionera MUP-a.

Kako kaže, radi se o javnoj tajni, na koju svi zažmure, kao i da ovo nije usamljen slučaj.

- Nažalost, ministar je bog i nijedna akcija ne može da se izvede bez njegove dozvole. Tako je stopirano i poslednje hapšenje - kaže naš sagovornik, i dodaje da se nešto slično dogodilo u maju prošle godine kada je po nalogu državnog vrha sprečeno hapšenje nekoliko pripadnika Žandarmerije u Nišu.

Podsećamo da je Dejan Backović, u vreme milionskih malverzacija u „Galenici“ bio predsednik UO ove državne firme. Tad je državna firma samo u poslu s „Velefarmom“ oštećena za 70 miliona evra. Direktor SPS je do sada salušavan tri puta.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.