Stranci kupuju srpske obveznice

Izvor: RTS, 25.Jan.2012, 09:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stranci kupuju srpske obveznice

Trećinu dinarskih obveznica na prvoj aukciji kupili su stranci. Među domaćim kupcima prednjačila su osiguranja, banke i privatni penzijski fondovi.

Na prvoj aukciji petogodišnjih dinarskih obveznica prodato je više od 90 odsto ukupne emisije. Država je za njih ponudila kamatu od 14,7 odsto. Tražnja za novim dinarskim obveznicama bila je upola veća od ponude.

Sa novom emisijom obveznica, država se zadužila za još tri milijarde dinara, koje će uz kamatu, kupcima, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vratiti za pet godina. Gotovo trećinu dinarskih obveznica, ovog puta kupili su stranci.

Rodoljub Pavićević iz Uprave za javni dug, kaže da, po prvom izveštaju, struktura kupaca upućuje na povratak stranih pravnih lica zainteresovanih za naše dinare, što je, kako kaže, veoma dobra vest.

Među domaćim kupcima prednjačila su osiguranja, banke i privatni penzijski fondovi. U njihovom posedu sada je više od polovine ponuđenih obveznica.

Andrea Simončeli iz "Delta Đenerali osiguranja" kaže da su kupili dinarske obveznice u vrednosti od sedam miliona evra, kako za penzijski fond, tako i za osiguranje.

"Moram da kažem da strategija dinarizacije koju sprovodi guverner Šoškić jeste dobra strategija i mi je podržavamo", kaže Andrea Simončeli.

Milan Kovač iz dobrovoljnog penzijskog fonda "Dunav" kaže da je njihova procena, obzirom da se inflacija nalazi u padu, da je kamata od 14,7 odsto bila atratiktivna za njihove klijente tako da je penzijski fond deo imovine uložio u petogodišnje obveznice.

Zbog toga što ih i zakon primorava da ulažu sa što manje rizika, ponuda državnih, dugoročnih obveznica, posebno je dragocena privatnim penzijskim fondovima.

Da će sličnih ponuda biti još, ukazuje i budžetski plan za ovu godinu, koji državi dozvoljava zaduživanje obveznicama i do 300 milijardi dinara.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Na prvoj aukciji petogodišnjih dinarskih obveznica prodato preko 90 odsto emisije

Izvor: GdeInvestirati.com, 25.Jan.2012

Na prvoj aukciji petogodišnjih dinarskih obveznica prodato je više od 90 odsto ukupne emisije. Među kupcima su preovlađivali stranci, a pojavila su se i domaća osiguranja, banke i privatni penzioni fondovi. Opširnije..

Nastavak na GdeInvestirati.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.