Stefanović na severu Kosova

Izvor: RTS, 02.Jun.2011, 21:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović na severu Kosova

Jednostrani potezi Prištine, kao što su hapšenje privrednika i smena komandira KPS-a na severu Kosova, mogu negativno da utiču na dijalog i atmosferu, rekao na severu Kosova šef tima Beograda u pregovorima sa Prištinom Borislav Stefanović.

Šef tima Beograda u pregovorima sa Prištinom Borislav Stefanović ocenio je tokom posete severu Kosova da jednostrani potezi Prištine, kao što su hapšenje privrednika i smena komandira KPS-a na severu Kosova, mogu negativno da utiču >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i na dijalog i na atmosferu.

Stefanović je posle sastanka sa političkim predstavnicima i direktorima radnih kolektiva iz Kosovske Mitrovice i Zvečana ponovo apelovao da se to ispravi i da Priština ne čini jednostrane korake.

Odgovarajući na pitanje da li će sever Kosova biti tema budućih rundi pregovora sa Prištinom, Stefanović je rekao: "Mi smo u svakom smislu i više puta rekli da smo spremni da razgovaramo o svim temama na konstruktivan i otvoren način, da pokušamo da nađemo rešenja za sva pitanja".

"Jasno nam je da će neke jako teže stvari doći kasnije, ali u svakom slučaju Beograd je spreman da priča o svemu i u tom smislu ne treba sada mnogo razmišljati ili govoriti unapred o čemu će se pričati u nekim narednim fazama. Pustimo proces da da svoje pozitivne rezultate, što sam siguran da će biti narednih nedelja ili meseci" rekao je Stefanović.

Šef pregovaračkog tima Beograda ocenio je da jučerašnja zabrana ulaska na Kosovo ministru prosvete Žarku Obradoviću šteti i ne doprinosi dobroj atmosferi koja je neophodna pregovaračkim stranama.

"To pokazuje da je neophodno to pitanje rešiti sistemski kako bi ljudi mogli jednostavnije da prelaze preko administrativnih prelaza", poručio je Stefanović. 

To je naročito važno za Srbe južno od Ibra koji imaju ogromne probleme zbog registarskih tablica i ličnih dokumenata, rekao je Stefanović i dodao "da postoji šansa da se to pitanje reši već u junu, ako bude razumevanja sa obe strane".

Teme predstojećih rundi dijaloga

Komentarišući izjavu šefice pregovaračkog tima Prištine Edite Tahiri da Beograd mora da prizna nezavisno Kosovo i da pregovori idu u tom smeru, Stefanović je rekao da to nije tačno, i dodao da razume Tahiri, "kao adekvatnog i autentičnog predstavnika Prištine i da niko ne treba da se iznenađuje što ona ima takav stav".

"Naravno, to nema dodira sa realnošću, niti mi hoćemo, niti nameravamo da na bilo koji način priznamo jednostranu nezavisnost Kosova, a s druge strane, to pokazuje jedno duboko uverenje u Prištini da svoje probleme, i ono kako oni misle da treba da funkcionišu, nikada ne mogu rešiti bez dogovora sa Beogradom, što smo rekli više puta", naveo je Stefanović.

Borislav Stefanović je rekao da će jedna od tema dijaloga biti i pitanje imovine, pitanje funkcionisanja privremenih društava i mogućnost adekvatnog regulisanja poreskog i carinskog sistema, rekao je šef pregovaračkog tima Beograda.

"Ne kažem da će to biti na način kako odgovara Prištini, ali je važno da se uvede određeni sistem koji funkcioniše, da ne smeta ni jednom ni drugom pogledu na status, i siguran sam da će biti jedna od tema dijaloga", rekao je Stefanović.

On je građanima severnog Kosova poručio da ne podležu pritiscima i provokacijama.

"Treba da ostanete mirni i da ne podležete provokacijama, jer sve što čini Priština, što je jednostrano, pa bilo to stavljanje zastavica na sto ili organizovanje demonstracija ili smena komandira su stvari koje dugoročno ne idu njima u korist samo treba imati strpljenja" rekao je Stefanović.

Tokom posete Zvečanu i Zubinom Potoku Stefanović je svoje sagovornike obavestio o toku dijaloga sa Prištinom, o rešenjima koja su na vidiku i o modaletima za rešavanje budućih problema koji pritiskaju Srbe na Kosovu i Metohiju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stefanović: Koraci Prištine jednostrani

Izvor: Mondo, 02.Jun.2011

Jednostrani potezi Prištine, kao što su hapšenje privrednika i smena komandira KPS-a na severu Kosova, mogu negativno da utiču na dijalog, rekao je šef tima Beograda u pregovorima s Prištinom Borislav Stefanović.

Nastavak na Mondo...

"Priština negativno utiče na dijalog"

Izvor: TvojPortal.com, 03.Jun.2011, 11:07

/vesti online/ Šef tima Beograda u pregovorima s Prištinom Borislav Stefanović ocenio je danas tokom posete severu Kosova i Metohiji da jednostrani potezi Prištine, kao što su hapšenje privrednika i smena komandira KPS-a na severu Kosmeta, mogu negativno da utiču i na dijalog i na astmosferu.. . Srbima...

Nastavak na TvojPortal.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.